Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Καζακστάν: Μια «κάστα πλουσίων» του προκατόχου του κατηγορεί για τα επεισόδια ο πρόεδρος Τοκάγεφ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον ισχυρό μέντορα και προκάτοχό του, τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, κατηγορεί ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, για τα επεισόδια που έπληξαν τη χώρα μετά τις ανατιμήσεις στο αέριο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ανέφερε πως αυτή η «κάστα πλουσίων» κυριαρχεί σ’ αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα και στον πληθυσμό της, καθώς οι κόρες, γαμπροί, εγγόνια και άλλοι συγγενείς του Ναζαρμπάγεφ ελέγχουν πολύ σημαντικές θέσεις και οικονομικά συμφέροντα.

«Εξαιτίας του πρώτου Προέδρου, του Ελμπασί (σ.σ.: Αρχηγός του Έθνους), μια κάστα πολύ επικερδών εταιρειών, πολύ πλούσιων ανθρώπων, ακόμη και με διεθνή κριτήρια, εμφανίσθηκε στη χώρα. Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να πληρώσουν αυτά που οφείλουν στο λαό του Καζακστάν», δήλωσε ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.

Φεύγουν οι Ρώσοι

Τα στρατεύματα της Ρωσίας που ανήκουν στον στρατιωτικό συνασπισμό του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας θα αποχωρήσουν μέσα σε δύο ημέρες.

Η αποστολή των στρατευμάτων απο τη Ρωσία αριθμούσε 2.030 στρατιώτες και 250 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, των οποίων «η κύρια αποστολή των ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», όπως δήλωσε σήμερα ο Τοκάγεφ μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Σε δύο ημέρες θα αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας. Η διαδικασία της αποχώρησης του αποσπάσματος δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

Ο ίδιος δήλωσε στο κοινοβούλιο πως διορίζει τον βετεράνο δημόσιο λειτουργό Αλιχάν Σμαΐλοφ στη θέση του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για πρωτοβουλίες για τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, την αύξηση των φόρων στο μεταλλευτικό τομέα και την εξάλειψη των παρατυπιών στις κρατικές προμήθειες.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Τοκάγεφ απέλυσε τον Καρίμ Μασίμοφ, τότε επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας. Στη συνέχεια ο Μασίμοφ συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία.

Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, όχι μόνο δεν αντελήφθη την υποβόσκουσα απειλή, αλλά και δεν έδρασε όπως θα έπρεπε στη διάρκεια των ταραχών.

«Σε μερικές πόλεις, επικεφαλής τμημάτων της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι είχαν επαρκή οπλοστάσια μάχης, εγκατέλειψαν (τα κτίριά τους) και άφησαν πίσω τους πυροβόλα όπλα και απόρρητα έγγραφα», δήλωσε.

Η Τουρκία καλωσορίζει τον νέο πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, η Τουρκία καλωσόρισε το διορισμό του νέου πρωθυπουργού στο Καζακστάν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος σε σύνοδο των τουρκόφωνων κρατών.

Μιλώντας σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως τα τουρκόφωνα έθνη θα σταθούν στο πλευρό του Καζακστάν με όλους τους πόρους τους και θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη.

Στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών συμμετέχουν η Τουρκία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, ενώ συμπράττουν το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ