Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος: Το Turkovac δεν είναι ακόμα εμβόλιο – Οργή Ερντογάν: «Είστε ψεύτες»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε τα μέλη του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου «απατεώνες» και «ψεύτες», ενώ εκείνοι απάντησαν πως μιλάνε μόνο με επιστημονικά στοιχεία και ζητούν διαφάνεια.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) εξέδωσε προειδοποίηση για την αποτελεσματικότητα του εγχώριου τουρκικού εμβολίου Covid-19, που ονομάζεται Turkovac. Ο ΤΤΒ ισχυρίζεται ότι το μόνο που κάνει είναι να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και την επιστήμη.

«Ο TTB φέρει την επιστημονική και κοινωνική ευθύνη να εκφράζει δημοσίως ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της υγείας και υπό το φως των διαφανών δεδομένων. Όλες οι προειδοποιήσεις μας αφορούν τη δημόσια υγεία και μόνο αυτή» ανέφερε ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του στις 9 Ιανουαρίου.

Στις 8 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν πραγματοποίησε την επίθεση αυτή κατά των γιατρών της χώρας του, μιλώντας στα εγκαίνια μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

«Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η στάση του Συλλόγου (TTB) για τις μελέτες εμβολίων στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σαφής – η μόνη προτεραιότητά του είναι η επιστήμη» ανέφερε ο Ιατρικός Σύλλους που μπήκε και πάλι στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ως έγκυρη φωνή για ιατρικά ζητήματα στην Τουρκία, και είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι παραμένουν ασφαλείς ενόψει μιας συνεχιζόμενης απειλής. Τόνισε επίσης την υποστήριξή του για κάθε πρόοδο του εμβολίου ως μέσο καταπολέμησης της Covid-19, χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια ως το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της νόσου.

«Θα υποδεχθούμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο» σχολιάζει ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος, ωστόσο αναφέρει πως πρέπει να λάβει τα δεδομένα της Φάσης 3 πριν μπορέσει να επαινέσει το σκεύασμα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιευθεί δεδομένα της τρίτης φάσης για το εμβόλιο, η ανάπτυξη του οποίου έχει εγκωμιαστεί από την κυβέρνηση και το οποίο χορηγείται από τις 30 Δεκεμβρίου.

Ο οργανισμός καταδίκασε επίσης το κλείσιμο του Τουρκικού Ινστιτούτου Υγιεινής εν μέσω της πανδημίας και την εξάρτηση από ιδιωτικούς φορείς για την έρευνα και την ανάπτυξη του εμβολίου. Σχολιάζει ότι η έλλειψη διαφάνειας δημιουργεί μεγαλύτερη ασάφεια προς τη κοινή γνώμη και δισταγμό έναντι των εμβολίων.

«Η στάση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία δυστυχώς δεν διαφέρει από τη στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και απέχει πολύ από το να είναι διαφανής. Δυστυχώς, αυτή η στάση, η οποία απέχει πολύ από τη διαφάνεια, δημιουργεί δισταγμό εμβολιασμού» ανέφερε ο οργανισμός, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως το σκεύασμα είναι παρόμοιο στη δομή με το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο και δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα υψηλό κύμα λοιμώξεων, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο οργανισμός ζητά επιτακτικά από τη κυβέρνηση Ερντογάν να δημοσιοποιήσει τα επίσημα δεδομένα και να υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο, αντί να υπόσχεται πως θα το κάνει παγκόσμιο.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του TTB, Καθ. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ιατροδικαστής και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει δικαστεί πολλές φορές αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία.

Σημειώνεται πως το Turkovac δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ για ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ πράγματι, δεν έχουν δημοσιευθεί αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του. Στον ΠΟΥ έχουν κατατεθεί για την ώρα, μόνο τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της πρώτης φάσης.

Από την άλλη, ο τουρκικό Τύπος συνεχίζει να αποθεώνει το σκεύασμα. Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι ο κόσμος κάνει ουρές μπροστά στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί με το τουρκικό εμβόλιο. Παράλληλα, Ερντογάν και Μπαχτσελί συνεχίζουν να καλούν τους Τούρκους πολίτες να εμβολιαστούν με το «εμβόλιο της πατρίδας μας» συνενδέοντάς το με την εν γένει εθνικιστική ρητορική που ακολουθούν και κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα. Συνολικά, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 61,5% των Τούρκων πολιτών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ