Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πότες στον κόσμο;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην 31η θέση μεταξύ των χωρών, που πίνουν πάρα πολύ αλκοόλ η Ελλάδα ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 27η θέση, σύμφωνα με την κατάταξη του World Population Review.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται σε 8 ή περισσότερα ποτήρια για τις γυναίκες και σε 15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες. Κι αυτό διότι ως γνωστόν, οι γυναίκες μεθούν πιο εύκολα από τους άνδρες, διότι  οι γυναίκες παράγουν μικρότερες ποσότητες ενός ενζύμου, που λέγεται αφυδρογονάση αλκοόλης (ADH), που απελευθερώνεται στο συκώτι και διασπά το αλκοόλ στο σώμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες με θέματα αλκοολισμού, απλά σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από τους άνδρες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνθήκες στην καρδιά, σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμία, μυοκαρδιοπάθεια, κίρρωση στο ήπαρ, ίνωση, στεάτωση. Έχει μάλιστα συνδεθεί και με ορισμένες μορφές καρκίνου, της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, καρκίνο του μαστού , ενώ οι βλάβες από τη μέθη μπορούν να οδηγήσουν σε επιβλαβή ατυχήματα κατά την οδήγηση αλλά και σε επιθετικότητα, κενά μνήμης, τρέμουλο κ.ο.κ.

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του World Population Review είναι η Λετονία με (13,19 λίτρα/έτος), η Μολδαβία 12,85, η Γερμανία, 12,79, η Λιθουανία 12,78, η Ιρλανδία 12,75, η Ισπανία 12,67, η Ουγκάντα 12,48, η Βουλγαρία 12,46, το Λουξεμβούργο, 12,45, η Ρουμανία, 12, 34.

Αν κοιτάξουμε όμως άλλους δείκτες , όπως την κατανάλωση ανά άτομο τα ποσοστά διαφέρουν, η Τσεχία πρωτεύει με 14,26 λίτρα ανά έτος.

Αντίστοιχα, στις τελευταίες θέσεις δηλαδή σε μηδενική σχεδόν κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πανάκριβο ακόμη και για τους ξένους, λόγω θρησκευτικών συνηθειών είναι το Κουβέιτ, η Μαυριτανία, η Σομαλία, η Σαουδική Αραβία και το Μπαγκλαντές.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ