Ποινικές δίκες κι ανάκριση δια τηλε-εργασίας στην Ιαπωνία…
Ο φόρτος εργασίας και το γεγονός ότι έχουν μείνει πίσω στην απονομή της δικαιοσύνης, φαίνεται ότι ήταν η αφορμή, που οι Ιάπωνες εισαγγελείς προχώρησαν σε ανακρίσεις εξ αποστάσεως, σε ποινικές υποθέσεις.
Ο κύριος λόγος, όμως φαίνεται πως ήταν η προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του Covid-19, που με τη μετάλλαξη όμικρον, εξαπλώνεται ραγδαία, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Μέχρι στιγμής είναι αρκετοί οι μάρτυρες που κλήθηκαν στις πλησιέστερες εισαγγελικές εγκαταστάσεις για ανάκριση μέσω ενός διαδικτυακού συστήματος, το οποίο αρχικά προβλεπόταν για διερμηνείς.
Ο νομικός κόσμος της Ιαπωνίας εκφράζει τις αντιρρήσεις του, γι΄αυτήν την εξέλιξη. Ορισμένοι δυσανασχετούν σε ό, τι αφορά στις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Αν και το μέτρο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εισαγγελείς, ωστόσο από την ποινική νομοθεσία δεν απαγορεύεται στην Ιαπωνία η εξ αποστάσεως ανάκριση. Οι ανακριτικές δηλώσεις υπογράφονται και σφραγίζονται προτού υποβληθούν ταχυδρομικά στην αρμόδια εισαγγελία, που διενήργησε την ανάκριση.
Πάντως, αυτή η δικαστική τηλεμάχη στο εσωτερικό της ιαπωνικής δικαιοσύνης έχει και τους δικούς της υποστηρικτές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που τάσσονται υπέρ του μέτρου σημειώνοντας, πως οι δίκες μέσω βίντεο θα αποφορτίσουν το σύστημα δικαίου της χώρας.