Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Deltacron στην Κύπρο – 25 κρούσματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, Deltacron, στο νησί της Κύπρου, σε 25 ασθενείς, άλλους εκτός νοσοκομείου κι άλλους, που ήταν ήδη για νοσηλεία.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποίησε η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τομές στα Γεγονότα» ο δρ. Κωστρίκης σημείωσε, πως πρόκειται για την μετάλλαξη Deltacron. Ταυτοποιήθηκε σε 25 ασθενείς και φαίνεται πως τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.

«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Απ΄ αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…», σημείωσε ο καθηγητής.

«Οι 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη, παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία».

Ο δρ. Κωστρίκης ανέφερε πως η ονομασία της σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει στελέχη και της Δέλτα και Όμικρον. «Υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα».

Σε ό, τι αφορά στη μεταδοτικότητά της ο δρ. Κωστρίκης εξήγησε, πως είναι νωρίς να φανεί,  αν θα επικρατήσει της Όμικρον και της Δέλτα, ωστόσο φαίνεται πως το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπισθεί από την Όμικρον.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ