Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Συνεργασία ΗΠΑ και Ιαπωνίας με αφορμή την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ και η Ιαπωνία εξέφρασαν σήμερα έντονη ανησυχία τους για την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν.

Τα σχόλια των δύο συμμαχικών χωρών, σε κοινή τους ανακοίνωση που ακολούθησε τη διαδικτυακή συνάντηση «δύο συν δύο» των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, υπογράμμισαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την Κίνα και την όξυνση της έντασης σχετικά με την Ταϊβάν, που έχουν φέρει περισσότερο στο προσκήνιο τον ρόλο της Ιαπωνίας σε θέματα ασφαλείας.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απόπειρες της Κίνας «να υπονομεύσει την τάξη που βασίζεται στους κανόνες», οι οποίες εγείρουν «πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην περιοχή και τον κόσμο», σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.

«Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή», τόνιζε η ανακοίνωση.

Οι υπουργοί επεσήμαναν επίσης ότι έχουν «σοβαρές και συνεχείς ανησυχίες» για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, αλλά και για το Χονγκ Κονγκ και υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν.

Σε απάντηση η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία και στις δύο χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Πριν από τις συνομιλίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι δύο συμμαχικές χώρες σχεδιάζουν μια νέα συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες απειλές, περιλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων και των διαστημικών ικανοτήτων.

Μπλίνκεν σχολίασε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας «δεν πρέπει απλώς να ενισχύσει τα εργαλεία που ήδη διαθέτουμε, αλλά και να αναπτύξει νέα», επικαλούμενος την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, τις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν και την πρόσφατη εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι και Νόμπουο Κίσι, επανέλαβαν τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών «ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού».

Το Τόκιο εξήγησε επίσης τα σχέδιά του να αναθεωρήσει τη στρατηγική του για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες, όπως δήλωσε ο Χαγιάσι μετά τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι την κίνηση αυτή της Ιαπωνίας στηρίζουν έντονα οι ΗΠΑ.

Είναι «πιο σημαντικό από ποτέ» η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «να είναι ενωμένες και να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες» μπροστά στις πολλές προκλήσεις, εκτίμησε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών. Στο μεταξύ την Τετάρτη η Ιαπωνία συμφώνησε να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Αυστραλία.

ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία έχουν σχηματίσει την ομάδα Quad, με τις τέσσερις χώρες να επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ