Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Φιλιππίνες: Εντολή για συλλήψεις ανεμβολίαστων έδωσε ο πρόεδρος της χώρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, διέταξε τις συλλήψεις όσων ανεμβολίαστων παραβιάζουν το lockdown.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη Μανίλα και αρκετές ακόμη επαρχίες και πόλεις αυτή την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι της πρωτεύουσας, που έχει συνολικό πληθυσμό 13 εκατομμυρίων, υποχρεούνται να μένουν στα σπίτια τους, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε δυο μόλις ημέρες.

Η ανακοίνωση του Ντουτέρτε

«Επειδή πρόκειται για συνθήκη έκτακτης ανάγκης, πιστεύω ότι μπορούμε να περιορίσουμε» εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο Ντουτέρτε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους πολίτες την Πέμπτη.

«Αυτή τη στιγμή δίνω εντολή στους ηγέτες των χωριών να αναζητούν τους ανεμβολίαστους και να τους ζητούν – ή να τους διατάζουν, αν προτιμάτε – να μείνουν στα σπίτια τους».

«Και αν κάποιος αρνηθεί και βγει από το σπίτι και αρχίσει να τριγυρίζει στην κοινότητα ή και αλλού, τότε μπορούν να τον συλλάβουν. Αν αρνηθεί, τότε οι αρχές έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους απείθαρχους», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει υποχρεωτικοί στη χώρα των πάνω από 100 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ λιγότερος από τον μισό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

«Αν δεν κάνετε εμβόλιο, θέτετε τους πάντες σε κίνδυνο», δήλωσε, αφού ο ιός «καλπάζει στην κοινότητά μας, στη χώρα μας και στον πλανήτη».

Νέα έξαρση του ιού

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 17.000 την Πέμπτη, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υγείας. Η ασθένεια έχει ήδη μολύνει 2,9 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ενώ σχεδόν 52.000 έχουν πεθάνει από τον ιό.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων του lockdown τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η Δέλτα, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ