Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

«Χαστούκι» για Ερντογάν: Το Πακιστάν ακυρώνει συμφωνία για αγορά ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη συμφωνία που υπεγράφη το 2018 με την Τουρκία, και η οποία προέβλεπε την αγορά 30 ελικοπτέρων T-129 ATAK έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, ακύρωσε το Πακιστάν.

Ο πακιστανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την προμήθεια τουρκικών ελικοπτέρων λόγω καθυστερήσεων που σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400.

«Έχουμε αποχωρήσει από τη συμφωνία [T129] με την Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υποστράτηγος Babar Iftihar. Το Πακιστάν έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Κίνα για την απόκτηση ελικοπτέρων Z-10ME.

Πού «σκόνταψε» η συμφωνία

Λόγω της έλλειψης κινητήρων, οι οποίοι παράγονται από την LHTEC -μια σύμπραξη της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce και της αμερικανικής εταιρείας Honeywell- η συμφωνία «κόλλησε» και δεν μπορούσε η Τουρκία να τα παράξει και να τα παραδώσει στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να χορηγήσει στην LHTEC τη σχετική άδεια. Η Τουρκία επιχείρησε να πείσει την Ουάσιγκτον γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή προβλεπόταν να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ