Ο νέος κινητήρας προώθησης πυραύλων που ήθελαν να δοκιμάσουν οι Ρώσοι, εκτοξεύτηκε με επιτυχία αλλά αντί να καταλήξει στον ωκεανό, μπήκε στην τροχιά της γης.
Το Μάιο του 2021 ο κινητήρας προώθησης (booster) του κινεζικού Long March 5B (32 μέτρα, με βάρος 23 τόνους) μπήκε στην τροχιά της γης δέκα ημέρες μετά την εκτόξευση του από το νέο διαστημικό σταθμό της Κίνας. Το κομμάτι αυτό δεν έπεσε στον ωκεανό μετά την εκτόξευση, αλλά έγινε διαστημικό σκουπίδι.
Persei reentry confirmed: 2108 UTC over 121W 14S in the South Pacfici
— Jonathan McDowell (@planet4589) January 5, 2022
Ο αστρονόμος και δορυφορικός ιχνηλάτης, Jonathan McDowell (εργάζεται στο Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian Center) ενημέρωσε πριν λίγες ώρες, μέσω Twitter, πως κομμάτι (10 μέτρων) του μεγάλου βάρους ρωσικού πυραύλου Angara A5 μπήκε «με ανεξέλεγκτο τρόπο στην ατμόσφαιρα της γης, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό». Για την ακρίβεια, στο κενό τμήμα της θάλασσας που υπάρχει ανατολικά της Γαλλικής Πολυνησίας.
Ο McDowell είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί πού προσγειώθηκαν τα συντρίμμια και ότι ο στόχος ήταν να μείνει για χιλιάδες χρόνια σε τροχιά -όχι να επιστρέψει. Ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε ζημιά, κατά την προσγείωση, θα είναι μικρή -αφού το μεγαλύτερο μέρος θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ενδεχομένως να καταστρέψει τη σκεπή κάποιου άτυχου. Δεν θα εξαφανιστεί η ανθρωπότητα».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Διαστημικών Συντριμμιών (European Space Agency’s Space Debris Office) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Holger Krag ειδοποιούσε ότι ο ρωσικός πύραυλος ταξίδευε με 7.5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, με το σημείο επιστροφής στην ατμόσφαιρα της γης να είναι μεταξύ 63 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού.
Είπε ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν πρέπει να αγνοηθεί, ενημερώνοντας πως κατά μέσο όρο 100 με 200 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών μπαίνουν ξανά στην ατμόσφαιρα της γης, με ανεξέλεγκτο τρόπο, κάθε χρόνο. Έχει καταγραφεί μια προσγείωση συντριμμιού σε άνθρωπο, την Lottie Williams, στο Texas, το 1997.
Το Live Science έγραψε ότι η δοκιμαστική πτήση του πυραύλου (για τη νέα ρουκέτα πρώτου σταδίου ανόδου -;ή κινητήρας προώθησης- που ονομάστηκε Persei) ξεκίνησε στις 27/12. Ο Persei είχε εικονικό ωφέλιμο φορτίο και «έσκαψε το λάκκο του, αποτυγχάνοντας να επιτύχει την επανεκκίνηση, όπως είχε προγραμματιστεί από το κάψιμο δεύτερου κινητήρα που θα το έστελνε από τη χαμηλή τροχιά της Γης σε μια πολύ υψηλότερη θέση».
Angara's ill-fated Persei space tug to fall back to Earth tomorrow (yes, this is how it looks, seriously!) Its ~18 tons of propellants were likely drained, so around 3.5 tons of metal remain to plunge through the atmosphere. UPDATES in the morning: https://t.co/ELAHwqYs7F pic.twitter.com/uJxP192O11
— Anatoly Zak (@RussianSpaceWeb) January 5, 2022
Κατά την εκτόξευση του ο Persei ζύγιζε 21.5 τόνους, με το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους να αντιστοιχεί στο προωθητικό. Καύσιμο που πιθανότατα εξαερώθηκε, κατά την παραμονή του σε τροχιά, εξ ου και έπεσε το κομμάτι βάρους 3.5 τόνων στη γη -κατά την αναφορά του Anatoly Zak του RussianSpaceWeb.com.
Ο ίδιος είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του πυραύλου σχεδόν σίγουρα κάηκε στην ατμόσφαιρα της γης. Το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο -επίσημο- σχόλιο.