Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Καζακστάν: Οργισμένες διαδηλώσεις για τις τιμές στο αέριο – 200 συλλήψεις και 100 τραυματισμοί, παραιτήθηκε η κυβένηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε χάος έχει βυθιστεί το Καζακστάν. Ο πρόεδρος της χώρας αποδέχθηκε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις του Καζακστάν.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταξύ των οποίων η διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων την οποία διέλυσαν οι δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο Καζακστάν.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε προκλήσεις αποκλείοντας δρόμους και την κυκλοφορία, διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη, σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Screenshot 20220105 120649 Chrome

Παραίτηση της κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ως τις 19 Ιανουαρίου στην περιοχή του Μανγκιστάου, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και στην περιοχή του Αλμάτι, όπου απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 23:00 ως τις 07:00 τοπική ώρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απευθυνθεί στον πληθυσμό με βίντεό του που μεταδόθηκε στο Facebook, στο οποίο έκανε έκκληση για να επανέλθει η ηρεμία.

Οργισμένες κινητοποιήσεις

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι.

Αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, χωρίς επιτυχία, αποδεχόμενη μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορίζοντάς την τιμή του λίτρου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) στην περιοχή, έναντι 120 που στοίχιζε στην αρχή του έτους.

Screenshot 20220105 120623 Chrome

Στο Αλμάτι, δημοσιογράφοι του AFP είδαν την αστυνομία να διαλύει στη διάρκεια της περασμένης νύχτας πλήθος 5.000 ανθρώπων με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα.

WhatsApp, Telegram και Signal δεν ήταν σήμερα διαθέσιμα στο Καζακστάν, ενώ sites δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης δείχνουν να είναι αποκλεισμένα. Η τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής εργοστασίου επεξεργασίας αερίου και άλλος ένας αξιωματούχος στην περιοχή του Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται το Τζαναοζέν. Κατηγορούνται ότι αύξησαν χωρίς λόγο την τιμή του αερίου, γεγονός το οποίο προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ