Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ιταλία: Στις 24 Ιανουαρίου εκλέγεται ο νέος πρόεδρος – Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ματαρέλα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ιταλικό κοινοβούλιο στις 24 Ιανουαρίου θα εκλέξει τον διάδοχο του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου. Το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι να αναλάβει την προεδρία παραμένει.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έχει ρόλο κλειδί σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης. Άλλωστε ο απερχόμενος πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε το περασμένο Φεβρουάριο στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντικαταστήσει τον Τζουζέπε Κόντε, όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Ανάμεσα στα πλέον προβεβλημένα ονόματα, βρίσκεται ο χριστιανοδημοκράτης πρώην πρόεδρος της Βουλής Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, οι πρώην πρωθυπουργοί Πάολο Τζεντιλόνι, ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, και Τζουλιάνο Αμάτο, ο 82χρονος ευρωπαϊστής που συμμετείχε στην σύνταξη του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ο τρόπος εκλογής του προέδρου από το Κοινοβούλιο είναι πολύπλοκος. Βουλευτές και γερουσιαστές, μαζί με τους εκπροσώπους των 20 ιταλικών περιφερειών, δηλαδή συνολικά περί τα χίλια άτομα συγκεντρώνονται για να ψηφίσουν.

Στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, αλλά από τον 4ο γύρο, αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η ψηφοφορία διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει δημιουργήσει εκπλήξεις, αφού πολλοί δεν δίστασαν να παραβιάσουν την κομματική πειθαρχία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ