Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Χιλή: Εμβολιάζουν και τα ζώα – Πειραματικό πρόγραμμα σε ζωολογικό πάρκο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Χιλή γίνεται πρωτοπόρος στον εμβολιασμό ζώων. Ο Τσάρλι και ο Σαντάι, μια τίγρη της Βεγγάλης και ένας ουρακοτάγκος του Βόρνεο, έλαβαν χθες, τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο του πειραματικού προγράμματος σε ζωολογικό πάρκο, στο Σαντιάγκο. 

Σε ηλικία 26 ετών ο Σαντάι αποτελεί «ένα ζώο με σημαντικές ικανότητες αναπαραγωγής για το είδος του, γεγονός που μας οδήγησε να επικεντρωθούμε στην ανοσοποίησή του», δήλωσε ο Ιγκνάσιο Ινταλσοάγα, διευθυντής του ζωολογικού πάρκου. Ο Τσάρλι, αν και είναι μόλις τριών ετών, είναι ήδη μια τεράστια τίγρη της Βεγγάλης, ένα από τα μεγαλύτερα αιλουροειδή παγκοσμίως. Ένα κομμάτι κρέας και πολλές μπανάνες, ήταν αρκετές για να ηρεμήσουν τα ζώα και να δεχθούν το εμβόλιο.

Εκτός από τον Τσάρλι και τον Σαντάι οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου έχουν εμβολιάσει δεκάδες άλλα ζώα, αιλουροειδή και μεγάλους πιθήκους. Το εμβόλιο που τους χορηγείται είναι πειραματικό και δεν διατίθεται προς πώληση. Η φόρμουλά του, που είναι ειδικά διαμορφωμένη για τα ζώα, μοιάζει σε κάποια στοιχεία με αυτή που χορηγείται στους ανθρώπους, εξήγησε το κτηνιατρικό εργαστήριο Zoetis που παρέδωσε τα εμβόλια στο ζωολογικό πάρκο του Σαντιάγκο.

Πρωτοπόρος η Χιλή

Το ίδιο εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ζώα στο ζωολογικό πάρκο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, αλλά στη Χιλή (όπου το 87% του πληθυσμού άνω των τριών ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19) είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει ξεκινήσει εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα ζώα.

«Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ζώα που είναι πιο ευαίσθητα στον κορονοϊό και παράλληλα να επιβεβαιώσουμε αν τα εμβόλια τους προσφέρουν ανοσία και για πόσο καιρό διαρκεί αυτή, περίπου όπως κάνουμε με τους ανθρώπους», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Σέλις επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής.

Στο ζωολογικό πάρκο στο Σαντιάγο δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των ζώων, όπως για παράδειγμα σε αυτό της Ουάσινγκτον, όπου έξι λιοντάρια και τρεις τίγρεις εμβολιάστηκαν αφού βρέθηκαν θετικά στη νόσο πέρυσι. Γορίλες στο ζωολογικό πάρκο της Ατλάντα στη Τζόρτζια ήταν μεταξύ των πρώτων ζώων που βρέθηκαν θετικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ