Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Φρίκη! Λαμπαδηδρομία ναζί στους δρόμους του Κιέβου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανοί ναζί πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία στο Κίεβο το βράδυ του Σαββάτου, τιμώντας τον Ουκρανό συνεργάτη των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ισραηλινών.

Οι Ουκρανοί Ναζί φώναζαν ναζιστικά συνθήματα καθώς γιόρταζαν τα γενέθλια Στεπάν Αντρέεβιτς Μπαντέρα, εθνικιστή, πρώην ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), που ήταν ευθυγραμμισμένη με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Αυστροουγγαρέζος Μπαντέρα, που γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1909, εκτελέστηκε σε ηλικία 50 ετών.

Ορισμένοι μάλιστα κρατούσαν πορτρέτα και πανό με εικόνες της ναζιστικής φιγούρας και φώναζαν «Μπαντέρα, έλα να αποκαταστήσεις την τάξη». Εντύπωση προξένησε πως ένα άτομο κρατούσε τελετουργικό ξίφος μπροστά στο πορτρέτο του Ουκρανού εγκληματία πολέμο.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση μπροστά από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει την υποστήριξη των νεοναζί της Ουκρανίας.

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο καταδίκασε την πορεία σημειώνοντας πως η εξύμνηση όσων υποστήριξαν τη ναζιστική ιδεολογία προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία.

Ο Μπαντέρα συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς στον πόλεμο του Χίτλερ εναντίον της ΕΣΣΔ και οι οπαδοί του ήταν υπεύθυνοι για σφαγές Πολωνών και Εβραίων. Το 1959, εκτελέστηκε, ως αντίποινα, από σοβιετικό πράκτορα στο Μόναχο της Γερμανίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ