Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πράσινες επενδύσεις από φυσικό αέριο και από …πυρηνικά θέλει η Ε.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχέδια για να χαρακτηρίσει μερικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις μετά από μία μάχη ενός έτους μεταξύ των κυβερνήσεων, σχετικά με τον καθορισμό των επενδύσεων, οι οποίες είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα της στοχαστικότητας και της αδυναμίας να υπάρξει σταθερότητα στο δίκτυο αλλά και της ιλιγγιώδους αύξησης της τιμής του ρεύματος οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη είναι η Γαλλία. Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον επειδή δεν παράγει καυσαέριο, ωστόσο, οι συνέπειες είναι γνωστές, όταν υπάρχουν διαρροές ή ατυχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται να προτείνει κανόνες μέσα στο μήνα, σχετικά με τα κριτήρια, που θα καθορίζουν ποιες επενδύσεις φυσικού αερίου, αλλά και πυρηνικής ενέργειας θα συμπεριληφθούν στην σχετική ταξινόμηση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντολογικά βιώσιμων επενδύσεων.

Πρόκειται για μία λίστα οικονομικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντολογικών κριτηρίων, που θα πρέπει να τηρούνται ώστε οι σχετικές επενδύσεις να χαρακτηριστούν ως πράσινες επενδύσεις. Παρόλα αυτά στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας φαίνεται πως συναντά τη σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ