Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου αρνείται τη βοήθεια από την Αργεντινή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αρνείται τη συνδρομή της Αργεντινής για τις καταστροφικές πλημμύρες προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνήτη στην Μπαΐα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ενημέρωσε χθες Πέμπτη πως απέρριψε προσφορά της Αργεντινής να στείλει βοήθεια, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν τη χρειάζεται, παρότι φονικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο βορειοανατολικό της τμήμα.

Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνήτη στην πολιτεία που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από τις πλημμύρες, την Μπαΐα, ο οποίος αντέτεινε πως καλωσορίζει οποιαδήποτε βοήθεια από όπου κι αν έρθει, παροτρύνοντας τις ξένες κυβερνήσεις να επικοινωνήσουν απευθείας με τις πολιτειακές αρχές.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι αφότου βροχοπτώσεις-ρεκόρ άρχισαν να πλήττουν τον Νοέμβριο τη βορειοανατολική Βραζιλία, με φράγματα να καταρρέουν και ποταμούς να υπερχειλίζουν. Ο Χούι Κόστα, ο κυβερνήτης της Μπαΐας, μιλά για τη «χειρότερη καταστροφή στην ιστορία» της πολιτείας του και δηλώνει πως πολλές περιοχές μοιάζουν λες και «βομβαρδίστηκαν».

Ο κ. Μπολσονάρου ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρότεινε να στείλει δεκαμελή ομάδα για να βοηθήσει να στηθούν προσωρινά καταλύματα, να προσφέρει ψυχολογική καθώς και υλική υποστήριξη στους πλημμυροπαθείς.

Αλλά πρόσθεσε πως η προσφορά αυτή ήταν «πολύ ακριβή για τη Βραζιλία», χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί, ενώ τόνισε πως το βραζιλιάνικο κράτος προσφέρει ήδη υπηρεσίες που πρότεινε το Μπουένος Άιρες. Διευκρίνισε πως η κυβέρνησή του αντιθέτως αποδέχθηκε δωρεές από οργανισμό διεθνούς αρωγής της Ιαπωνίας και πρόσθεσε ότι μπορεί τελικά και να δεχτεί τη βοήθεια της Αργεντινής, αν κρίνει ότι χρειάζεται.

Ο κυβερνήτης Κόστα, που ανήκει στη βραζιλιάνικη κεντροαριστερά, αντέδρασε αμέσως, τονίζοντας επίσης μέσω Twitter πως η Μπαΐα θα δεχόταν με ευγνωμοσύνη τη βοήθεια οποιασδήποτε χώρας. «Απευθύνομαι σε όλες τις χώρες του κόσμου: η Μπαΐα θα δεχθεί απευθείας κάθε είδους βοήθεια αυτή τη στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να περάσετε από τους διπλωμάτες της Βραζιλίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ