Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Αφγανιστάν: «Το μεγαλύτερο μου λάθος είναι ότι εμπιστεύτηκα τη διεθνή κοινότητα» λέει ο πρώην πρόεδρος Ασράφ Γάνι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέσσερις μήνες μετά την αποχώρηση του από την Καμπούλ και την επικράτηση των Ταλιμπάν, ο πρώην πρόεδρος του, Ασράφ Γάνι έσπασε τη σιωπή του, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στο BBC.

Ο Γάνι είπε στο BBC ότι  εγκατέλειψε την Καμπούλ μετά από σύσταση του σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, Χαμντουλάχ Μοχίμπ, και του διοικητή της προεδρικής ασφαλείας. «Είπαν ότι η PPS [υπηρεσία προεδρικής προστασίας] έχει καταρρεύσει, κι αν βγω να τοποθετηθώ, όλοι θα σκοτωθούν»,  σημειώσε ο Γάνι. «Ο Μοχίμπ δεν μου έδωσε περισσότερα από δύο λεπτά» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα έλεγε στους Αφγανούς πολίτες, πολλοί από τους οποίους τον «κατηγορούν για τη στάση του» ο Γάνι είπε πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξε  στους συμμάχους.

«Έχουν το απόλυτο δικαίωμα να με κατηγορούν… και έχουν δίκιο. Εμπιστεύτηκα τη διεθνή μας συνεργασία και ακολούθησα αυτόν τον δρόμο», είπε. «Όλοι μας κάναμε ένα τεράστιο λάθος υποθέτοντας ότι η υπομονή της διεθνούς κοινότητας θα διαρκέσει».

Ο Γάνι επέκρινε την Ουάσιγκτον για τους χειρισμούς της «Από τις διαπραγματεύσεις πήραμε μια συμφωνία για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και όχι  μια ειρηνευτική διαδικασία.  Η συμφωνία με τον τρόπο που έγινε μας διέγραψε» σημείωσε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ