Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Κίνα: Σαν σήμερα ο γιατρός Λι Γουενλιάνγκ προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν σήμερα ένας Κινέζος γιατρός, πρώτος αποκάλυψε τι πραγματικά συνέβαινε στην Ουχάν με τον κορονοϊό. Ο ίδιος νόσησε και πέθανε, ενώ χιλιάδες άνθρωποι άφησαν μηνύματα ευγνωμοσύνης στον -ανοικτό ακόμη- λογαριασμό που διατηρούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Τα μηνύματα πλημμύρισαν τον λογαριασμό του κινέζου οφθαλμίατρου Λι Γουενλιάνγκ, στην επέτειο των δύο ετών από την ημέρα που είδε και αποκάλυψε την εσωτερική αναφορά νοσοκομείου της Ουχάν, περί εντοπισμού ενός νέου θανατηφόρου ιού που το κινεζικό κράτος δεν είχε ανακοινώσει.

Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2019 όταν ο Λι είδε με τα μάτια του την ιατρική έκθεση στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, και αναφερόταν σε πιθανά περιστατικά ιού SARS που είχαν εντοπιστεί στην κινεζική πόλη. Έσπευσε να μοιραστεί την τρομερή αυτή αποκάλυψη με γνωστούς και συναδέλφους σε ομάδα στο κινεζικό δίκτυο WeChat, για να υποστεί «επίπληξη» από την τοπική αστυνομία μερικές μέρες μετά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.

Συγκίνηση και οργή για τον θάνατό του

Είχε αρχίσει να νοσηλεύεται με κορονοϊό από τις 12 Ιανουαρίου, και τελικά πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου. Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη και οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια εποχή που όλοι προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει με τον νέο ιό και οι κινεζικές αρχές ήταν στο παγκόσμιο στόχαστρο για την ελλειπή ενημέρωση που παρείχαν.

Από τότε πολλοί συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα στον λογαριασμό του. «Καλή χρονιά δρα Λι, θα σε θυμόμαστε για πάντα», ανέφερε ένα μήνυμα του χρήστη «Tdby».

Άλλοι ανάρτησαν κεράκια, σύντομα μηνύματα με ευχαριστίες και άλλα αν και γνωρίζουν ότι έχει πεθάνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες στην Κίνα εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό της πανδημίας από το καθεστώς του Πεκίνου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ