Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Σε ρόλο διαμεσολαβητή η Τουρκία στη βοσνιακή κρίση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ρόλο του διαμεσολαβητή θέλει να παίξει η Τουρκία, δια στόματος Ακάρ, στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βοσνία.

Κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε στο CNN Turk ότι «έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για την ενότητα και τη σταθεροότητα της Βοσνίας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε».

Σε μια μη δεσμευτική πρόταση που ανοίγει το δρόμο για απόσχιση από τη Βοσνία, οι Σέρβοι νομοθέτες ψήφισαν νωρίτερα αυτό το μήνα για την έναρξη της απόσυρσης της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας από τις ένοπλες δυνάμεις, το φορολογικό σύστημα και το δικαστικό σώμα της Βοσνίας.

Χαρακτηρίζοντας την παραπάνω κίνηση «λανθασμένη» και «επικίνδυνη» ο Ακάρ τόνισε ότι απειλείται η σταθερότητα και ξεκαθάρισε ότι «αν γίνει επιθυμητό, η Τουρκία μπορεί να εργαστεί ως διαμεσολαβητής στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη».

Η Τουρκία έχει έρεισμα στην Βοσνία λόγω του ισχυρού μουσουλμανικού στοιχείου στη βαλκανική χώρα.

Η ΕΕ μπορεί να απαντήσει με κυρώσεις

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά προσώπων, που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Στο στόχαστρο έχει τεθεί ο Σερβοβόσνιος ηγέτης πίσω από τις αποσχιστικές ενέργειες, Μίλοραντ Ντόντιτς, ενώ η εντεινόμενη αστάθεια στα Βαλκάνια ανησυχεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα την Ένωση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ