Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Χονγκ Κονγκ: Έφοδος της αστυνομίας στον δημοσιογραφικό οργανισμό Stand News – Συλλήψεις δημοσιογράφων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο φιλοδημοκρατικός δημοσιογραφικός οργανισμός στο Χονγκ Κονγκ, Stand News, έκλεισε σήμερα, μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του.

Οι Αρχές «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία και συνέλαβαν υψηλόβαθμα μέλη του προσωπικού, με κατηγορίες για «στασιαστικές δημοσιεύσεις», σε μια ακόμα περίπτωση καταστολής των μέσων ενημέρωσης.

Το Stand News, που δημιουργήθηκε το 2014 ως μη κερδοσκοπικός φορέας, που οδήγησε στο κλείσιμο της ταμπλόιντ Apple Daily του φυλακισμένου μεγιστάνα Τζίμι Λάι.

Η έφοδος δημιουργεί ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου. «Το Stand News σταματά τώρα τη λειτουργία του», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης σε ανάρτηση στο Facebook, προσθέτοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας στην αστυνομία Στιβ Λι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Stand News είχε δημοσιεύσει ειδήσεις και σχόλια που υποκινούσαν το μίσος σε βάρος των αρχών, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω συλλήψεις. «Δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους. Στοχοποιούμε αδικήματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Λι.

Περίπου 200 αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 34-73 ετών, με την υποψία «συνομωσίας για τη δημοσίευση στασιαστικών κειμένων», ενώ δεκάδες αστυνομικοί εθεάθησαν να φορτώνουν σε ένα φορτηγό περίπου 30 κουτιά με έγγραφα και άλλο υλικό που είχε κατασχεθεί.

Πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις έδωσαν στις αρχές τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εξουσίες που έχουν δοθεί από τη νέα νομοθεσία για να επικαλεστούν νόμους της εποχής της αποικιοκρατίας που σπάνια χρησιμοποιούνταν και αφορούν την απόσχιση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ