Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Το διαζύγιο «φυλάκισε» Αυστραλό στο Ισραήλ – Απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα για… 8.000 χρόνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα το μνημονεύει διαρκώς το διαζύγιο που πήρε ένας Αυστραλός από μια Ισραηλινή καθώς το διαζευκτήριο σήμανε γι αυτόν αυτόματο εγκλωβισμό εφ’ όρου ζωής στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ένας νόμος που ισχύει στο Ισραήλ ο 44χρονος Νόαμ Χάπερτχ είναι υποχρεωμένος να μείνει στο χώρα για τα επόμενα 8.000 χρόνια.

Στον Αυστραλό πολίτη  απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους 9999, εκτός εάν καταβάλει περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια για την διατροφή των ανήλικων τέκνων τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post».

israel bizzare divorce law feat image

Ο Χάπερτ μετακόμισε στο Ισραήλ το 2012 για να είναι πιο κοντά στα δύο μικρά παιδιά του αφού η πρώην σύζυγός του κατέθεσε αγωγή διαζυγίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δικαστηρίου, μέχρι να ενηλικιωθούν τα δύο παιδιά τους, το ποσό που οφείλει να της καταβάλει συνολικά ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια δολάρια.

Απαγορεύεται να φύγει ακόμη και για διακοπές ή για δουλειά.

pjimage 12 3 770x433 1

Το 2013, το δικαστήριο εξέδωσε εντολή, σύμφωνα με την οποία, δεν επιτρέπει στον Αυστραλό πατέρα να φύγει από τη χώρα ακόμα και για διακοπές ή για δουλειά μέχρι να καταβάλει το συνολικό ποσό της διατροφής των ανήλικων τέκνων τους.

«Από το 2013, είμαι εγκλωβισμένος στο Ισραήλ», όπως ο ίδιος υποστηρίζει προσθέτοντας ότι είναι ένας από τους πολλούς ξένους υπηκόους που έχουν «διωχθεί από το ισραηλινό σύστημα δικαιοσύνης» μόνο και μόνο επειδή ήταν παντρεμένοι με Ισραηλινές.

Ο Χάπερτ, χημικός σε φαρμακευτική εταιρεία, γνωστοποίησε το πρόβλημά του προκειμένου να βοηθήσει και άλλους Αυστραλούς που κινδυνεύουν να υποστούν αυτή την εμπειρία.

Αδύνατον να εξακριβωθεί πόσοι άνδρες πλήττονται

Στο Ισραήλ, με βάση τους νόμους που αφορούν το διαζύγιο, οι γυναίκες μπορούν να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση στον πατέρα των παιδιών τους για να βεβαιωθούν ότι θα λάβουν τα χρήματα διατροφής των ανήλικων παιδιών τους, σύμφωνα με τον Σορίν Λούκα, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ που θίγει αυτό το θέμα κι έχει τίτλο: «No Exit Order».

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα δημοσιογράφος Μάριαν Άζιζ, που ξεκίνησε εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το θέμα, φέρεται να είπε ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο να εξακριβωθεί» ο ακριβής αριθμός των ανδρών που πλήττονται από τον ισραηλινό νόμο.

«Δεν μπορούσα να λάβω στοιχεία από καμία ξένη πρεσβεία», υποστήριξε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ