Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αερο-μετακινήσεις: Τι αλλάζει την επόμενη πενταετία στις μεταφορές…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί, ότι δεν αντέχετε άλλο μέσα στην κίνηση; Ό, τι θα θέλατε να είχατε ένα μαγικό κουμπί και το αυτοκίνητό σας να πετάξει, ώστε να μην αργήσετε στο ραντεβού σας.

Ο καινούργιος χρόνος φέρνει μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές. Κι οποιαδήποτε χώρα θέλει να λέγεται σοβαρή δεν νοείται να σχεδιάζει το μέλλον της ή τους πόρους της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να λάβει υπόψη της, ότι τοπίο στις μεταφορές και τον τουρισμό, τα επόμενα χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετικό απ΄αυτό, που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Τα prive πτητικά μέσα του μέλλοντος

Η Αμερική, η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα, η Σλοβακία πρωτοστατούν σ΄ αυτόν τον χάρτη αλλαγής των μεταφορών, με αυτοκίνητα ή ταξί, που πετούν. Την ίδια στιγμή αλλάζει ο χάρτης και στα ακίνητα, που πλέον πρέπει να έχουν χώρο στάθμευσης και για …αεροταξί ή αερο-αυτοκίνητα.

Το όνειρο για ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν είναι τωρινό. Το πρώτο αναγνωρισμένο ιπτάμενο αυτοκίνητο Curtiss Autoplane φαίνεται να φτιάχτηκε το 1917.

Από τότε έγιναν αρκετές προσπάθειες αλλά το όνειρο των σχεδιαστών, για διάφορους λόγους έμεινε στη μέση.

Αεροσκαφος

Τα 6 αυτοκίνητα Taylor Aerocar

Μία σημαντική προσπάθεια έγινε από τον εφευρέτη Μούλτον Τέιλορ το 1949 με την κατασκευή του Taylor Aerocar σε περιοχή της Ουάσιγκτον, που είχε διπλωμένα πίσω τα φτερά του.

Κατασκευάστηκαν μόλις 6 απ΄ αυτά αλλά θεωρήθηκε πως ήταν τα πρώτα ιπτάμενα αυτοκίνητα, που είχαν πραγματικές δυνατότητες. Εικάζεται μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πως ένα από τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθεί ο Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το αν στην επόμενη πενταετία θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στις μετακινήσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο μίας παγκόσμιας ελίτ, η οποία χρησιμοποιεί τέτοια μέσα για μετακινήσεις. Ένα από τα ζητήματα, που έχουν να επιλύσουν μέχρι σήμερα οι μηχανικοί, αφού το θέμα της πτητικής ικανότητας φαίνεται να έχει επιλυθεί, είναι το ζήτημα της αυτονομίας στα καύσιμα, όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι τι είδους καύσιμα θα χρησιμοποιούν, όταν έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την Κλιματική Αλλαγή, που ορίζουν ως το 2050 κλιματική ουδετερότητα.

ιπταμενο οχημα

Η εταιρεία που φαίνεται να παίρνει πρώτη τα ηνία σ΄αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνιστικό πόλεμο στις μεταφορές είναι αμερικάνικη.

Η Terrafugia θεωρείται πρωταγωνίστρια σ΄αυτό το νέο περιβάλλον στις μεταφορές, που δεν περιλαμβάνει μόνο ηλεκτροκίνηση, αλλά και υδρογόνο και αλλαγές στον τρόπο οδήγησης των οχημάτων. Το όχημα της εταιρείας πήρε τελικά έγκριση για αξιοπλοΐα φέτος.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε από 5 αριστούχους του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης κι από το όνομα, που κατάφερε, να δημιουργήσει στην αγορά μέσα από τις προσπάθειές της εξαγοράστηκε από άλλον μεγαλύτερο όμιλο, τον Zhejiang Geely Holding Group. H Terrafugia έχει δημιουργήσει πραγματικά έναν νέο φουτουριστικό κόσμο κι ήδη το 2021 πήρε έγκριση αξιοπλοΐας από την Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας της Αμερικής, γεγονός που της δίνει ένα προβάδισμα.

Το σκάφος, που έχει δημιουργήσει, μπορεί να πετάξει έως και 100 μίλια την ώρα σε ύψος έως 10.000 ποδιών. Διαθέτει αυτονομία για περίπου 400 μίλια αλλά το κόστος του είναι κοντά στις 300.000 λίρες.αυτοκινητο

Ένα άλλο ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι το Klein Vision Air Car. Κι αυτό έχει δημιουργήσει ελπίδες για την αγορά ιπτάμενων αυτοκινήτων μετά τις αλλεπάλληλες δοκιμές. Οι πολίτες της Σλοβακίας εντυπωσιάστηκαν, όταν είδαν το παράξενο όχημα να κινείται στους δρόμους, μετά από μία πτήση διάρκειας 35 λεπτών. Η απογείωση έγινε από το αεροδρόμιο Νίτρα για να προσγειωθεί τελικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα.

Το συγκεκριμένο αερο-αυτοκίνητο χρειάζεται λιγότερα από 2,5 λεπτά για να μετατραπεί σε σπορ αυτοκίνητο. Μπορεί να πετά στα 8.200 πόδια έχοντας αυτονομία για 620 μίλια.

Στη Μεγάλη Βρετανία προχωρούν οι διαδικασίες για αερο-ταξί. Στο Χιούστον, το Λος Άντζελες και το Ορλάντο έχουν ανακοινώσει ήδη οι τοπικές διοικήσεις τα σχέδια για τις υποδομές ιπτάμενων ταξί κι άλλων παρόμοιων οχημάτων. Στις εταιρείες ακινήτων πλέον ζητείται χώρος προσγείωσης σε ταράτσες πύργων.

Και μπορεί να μην είναι όλα για τους κοινούς θνητούς, που θα μπλέκουν στην κίνηση, όμως, οι μεταφορές αλλάζουν. Κι οι πόλεις κι οι τουριστικές περιοχές θα χρειαστεί να ξανασχεδιαστούν με βάση τα νέα δεδομένα. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η αεροκίνηση την επόμενη πενταετία δεν θα είναι μόνο στα κινούμενα σχέδια ή στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά η νέα καθημερινότητα!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ