Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ινδία: Δικαστής αναγνώρισε την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία  απόφαση ιστορικής σημασίας έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης. Μπορεί για την Ευρώπη ορισμένα πράγματα να θεωρούνται δεδομένα αλλά για την Ινδία, αυτή η απόφαση σήμαινε αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας, αφού αναγνωρίστηκε ουσιαστικά ως αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση και υπογραμμίστηκε νομικά η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.

Ο δικαστής Μουκούντ Σεβιλκάρ ενέκρινε τη σχετική διάταξη υπέρ των γυναικών. Επισήμανε στο σκεπτικό της απόφασης ότι μία γυναίκα είναι αρμόδια για το σώμα της και πως είναι «έγκλημα να την αγγίζεις, δίχως τη βούλησή της».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από ινδικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στις 14 Ιουλίου 2014 μία γυναίκα ήταν μόνη στο σπίτι με τη γιαγιά της.

Ο σύζυγος είχε πάει στο χωριό για να ρυθμίσει κάποια θέματα. Όταν ο κατηγορούμενος ήρθε να ρωτήσει το θύμα, πότε θα έρθει ο σύζυγός της σπίτι, εκείνη του απάντησε πως δεν θα ερχόταν τη νύχτα.

Ενώ η κοπέλα κοιμόταν κατά τις 11 το βράδυ ένιωσε να αγγίζουν το πόδι της. Ξύπνησε απότομα κι είδε έναν άντρα στο κρεβάτι της. Η κοπέλα ξαφνιάστηκε κι έβαλε τις φωνές, ξύπνησε κι η πεθερά της και εκείνος φοβούμενος τράπηκε σε φυγή.

Η γυναίκα ενημέρωσε τον σύζυγό της για τη βραδινή επίσκεψη κι όταν έφτασε εκείνος στο σπίτι υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του κατηγορουμένου.

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου υποστήριξε ότι ο πελάτης του θεώρησε, πως αφού δεν είχε κλειδώσει η σύζυγος το σπίτι τότε εκείνη λειτούργησε άσεμνα αλλά αρνήθηκε την κατηγορία, πως της έπιασε το πόδι.

Τελικά, μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, ο δικαστής καταδίκασε τον κατηγορούμενο για παραποίηση της φήμης του θύματος, διότι δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί μπήκε στο σπίτι της γυναίκας στις 11 τη νύχτα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ