Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ρομπότ καλεί φράουλα – Στα μέσα του επόμενου έτους έτοιμο το ρομπότ «Berry»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για ένα ρομπότ, που θα χρησιμεύει στη συγκέντρωση της φράουλας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τη Χάνα Μπράουν, διευθύνοντα σύμβουλο σε γερμανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων, ένα νέο ρομπότ, που ετοιμάζεται στον χώρο της Γεωργίας, θα δώσει άλλη ώθηση στη φράουλα.

Στην Ελλάδα με τη φράουλα ασχολήθηκαν κυρίως μικρόσωμοι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, γιατί τα θερμοκήπια στα φραουλοχώραφα είναι πολύ χαμηλά. Στο εξωτερικό συχνά οι εγκαταστάσεις είναι ενταγμένες απολύτως μέσα στο θερμοκήπιο στο πλαίσιο της αεροπονίας. Ένα τέτοιο ρομπότ θα δώσει νέα ώθηση στη φράουλα αλλά θα χάσουν πολλοί μετανάστες το μεροκάματο.

Η εταιρεία, που το φτιάχνει, είναι νεοφυής και φέρνει αλλαγές στην παραγωγή γενικότερα των καλλιεργειών, αφού ήδη χρησιμοποιούνται ρομπότ σε άλλα πεδία της φυτικής παραγωγής και κυρίως σε δενδροκαλλιέργειες για τη συγκομιδή των καρπών.

φραουλα

Η φράουλα της Ελλάδας, παρά τα παρατράγουδα, που είχαν συμβεί στην Ηλεία, παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα, λόγω του ενδιαφέροντος για εξαγωγές.

Η εταιρεία Organifarms παρουσίασε πρόσφατα το «Berry» ένα πρωτότυπο ρομπότ συγκομιδής φράουλας. Το δοκίμασε ήδη πιλοτικά σε συνεργάτες στη Γερμανία κι αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του επόμενου έτους.

Το κόστος του ρομπότ είναι κάπως τσουχτερό αλλά μειώνει δραστικά το κόστος φυτοφαρμάκων και το κόστος εργατικών χεριών ενώ βοηθά ν΄αποφευχθούν οι ζημιές την ώρα της κοπής των φρούτων, κάνοντας ταυτόχρονα ποιοτικό έλεγχο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ