Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Χιροσίμα! Δικαίωση μετά από 75 χρόνια για τα θύματα της ατομικής βόμβας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον μαύρο εκείνο Αύγουστο του 1945 στην Ιαπωνία μέχρι σήμερα τα προβλήματα από το ραδιενεργό μανιτάρι δεν λείπουν σε ορισμένα θύματα, που εδώ και 76 χρόνια μαζί με τις οικογένειές τους περιμένουν δικαίωση.

Χιλιάδες εξ αυτών έφυγαν από τη ζωή, αλλού υπήρχαν τερατογενέσεις, ταλαιπωρία, διάφορες μορφές καρκίνων και δερματοπάθειες και τώρα θα περιμένουν ως τον Απρίλη του 2022 για να δουν τον αγώνα τους να δικαιώνεται.

Τα θύματα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι από εκείνο το έγκλημα με προσωπική εντολή του Αμερικανού Προέδρου, Χάρι Τρούμαν αρχικά ήταν γύρω στους 110.000 και μέσα σε 5 χρόνια έγιναν πάνω από 200.000. Στην πλειοψηφία τους ήταν άμαχος πληθυσμός.

Όπως μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι τοπικές αρχές της πόλης της Χιροσίμα, που ισοπεδώθηκε από τους Αμερικανούς μετά την πτώση της ατομικής βόμβας, θα αποδεχτούν τα κριτήρια ελέγχου για τους επιζώντες από τη μαύρη βροχή, που ακολούθησε.

Τα κριτήρια προτάθηκαν από το υπουργείο Προνοίας της Ιαπωνίας την περασμένη Πέμπτη κι ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Χιροσίμα. Η πρόταση αναφέρει ότι άτομα, που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, θ’ αναγνωρίζονται ως «hibakusha», δηλαδή ως επιζώντες της μαύρης βροχής.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει σε περισσότερα άτομα, που υπέφεραν από τη μαύρη βροχή της ατομικής βόμβας να λάβουν βοήθεια. Το υπουργείο Πρόνοιας σχεδιάζει να εφαρμόσει τα κριτήρια τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι είπε ότι, ενώ η πρόταση του υπουργείου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της πλευράς της Χιροσίμα, «αποφασίσαμε ότι η συνέχιση των πραγμάτων θα ωφελήσει περισσότερους ανθρώπους», είπε.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο του μαραθώνιου δικαστικού αγώνα, που ξεκίνησαν τα θύματα, αν σκεφτεί κάποιος ότι πρόκειται για ανθρώπους, που είναι άνω των 75 ετών.

Τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιροσίμα αναγνώρισε όλους τους ενάγοντες, που ισχυρίστηκαν ότι είχαν εκτεθεί σε μαύρη βροχή έξω από μια περιοχή παροχής βοήθειας που είχε οριστεί από το κράτος ως επιζώντες.

Ο τότε πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης και είπε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα δώσει ανακούφιση όχι μόνο στους ενάγοντες αλλά και στους ανθρώπους που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με τους ενάγοντες.

«Το σύστημα ανακούφισης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας όσων εκτέθηκαν στη μαύρη βροχή», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χιροσίμα, Χιντεχίκο Γιουζάκι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ