Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ιαπωνία: από το παραδοσιακό χαρακίρι στο σύγχρονο Τζοχάτσου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξαφανίσεις ανθρώπων καταγράφονται σε όλες χώρες, αλλά πουθενά αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Ιαπωνία, μια χώρα που έχει επινοήσει ακόμη και έναν όρο για το φαινόμενο, τη λέξη «Johatsu» (Τζοχάτσου).

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’60 για το θέμα του διαζυγίου, που θεωρείται ντροπή για την κοινωνία της Ιαπωνίας, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στην κουλτούρα και τις βαριές παραδόσεις και στο σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα, που εξουθενώνει ανθρώπους στις εταιρείες.

Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα σκληρά κι εξοντωτικά ωράρια, σε δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, που περιλαμβάνουν ακόμη και σωματική κακοποίηση και στην κουλτούρα των παραδόσεων, που θέλει να είναι όρθιοι κι εκεί, ακόμη κι αν δεν το αντέχουν.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι πίσω από τις εξαφανίσεις ανθρώπων είναι τα χρέη, οι αδιέξοδες ή και κακοποιητικές σχέσεις και κυρίως η εξοντωτική εργασία, που ωθεί τους ανθρώπους σε κατάθλιψη κι αδιέξοδα.

Η ντροπή του να επιβαρύνει κανείς την οικογένειά του με χρέη, να παίρνει διαζύγιο ή ακόμα και να εγκαταλείψει μια δουλειά, η οποία είναι στα όρια της σκλαβιάς, θεωρείται αφόρητη από πολλούς Ιάπωνες. Αυτό τους αφήνει μόνο με πολύ λίγες επιλογές.

Συγκεκριμένα, επιλέγουν είτε να εξαφανιστούν είτε να αφαιρέσουν τη ζωή τους αντί να ζουν με τη ντροπή, να εργάζονται μέχρι θανάτου ή να γίνουν «johatsu», που κυριολεκτικά σημαίνει να «εξατμιστούν», αφού αυτό σημαίνει ακριβώς. Πρόκειται για μία σύγχρονη εκδοχή από το χαρακίρι, που ήταν η εθελουσία αυτοκτονία, προκειμένου να μη ντροπιάσει κάποιος την οικογένειά του.

Ο Ιάπωνας κοινωνιολόγος Χιρόκι Νακαμόρι, ο οποίος μελετά το φαινόμενο «Johatsu» στην Ιαπωνία εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε στο BBC ότι ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται στην ασιατική χώρα κατά τη δεκαετία του ’60, όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το να εξαφανιστούν από τη ζωή τους ήταν το πιο εύκολο πράγμα γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, διότι δεν θα κουβαλούσαν το βάρος, πως είναι ντροπή για τις οικογένειες.

Ιαπωνία εργασία Αντιγραφή

Στην Ιαπωνία, αυτοί οι άνθρωποι αναφέρονται μερικές φορές ως “jouhatsu”. Οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται ακόμη και για χρόνια από τις οικογένειές τους κι υπάρχουν κι εταιρείες πια, που βοηθούν στη διαδικασία «εξαφάνισης», όπως μίας γυναίκας, η οποία 17 χρόνια πίσω έφυγε από τον άντρα της νύχτα, για να γλιτώσει και σήμερα διοικεί μία τέτοια εταιρεία, που φροντίζει για να εξαφανίσει τα ίχνη όσων θέλουν να εξαφανιστούν.

Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο μία χούφτα ανθρώπων αλλά κάμποσες χιλιάδες κάθε χρόνο, οι οποίοι κρύβονται και τους αναζητά η Αστυνομία τους. Ταυτόχρονα για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα έχει σχηματισθεί Σύλλογος Υποστήριξης Αγνοουμένων. Η απώλεια των, εν ζωή ανθρώπων, παραμένει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, και γι΄αυτούς, που μένουν πίσω κι αναζητούν τους δικούς τους και τους αγαπούν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ