Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Φυσικό αέριο: Για τρίτη μέρα ρέει αντίθετα μέσα στον αγωγό Γιαμάλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αγωγός αερίου Γιαμάλ – Ευρώπη που διοχετεύει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη λειτουργεί με αντίστροφη ροή για τρίτη μέρα σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον γερμανικό φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade.

Έτσι ο αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία και προσθέτοντας στην πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου έφθασαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα αφότου ο Γιαμάλ αντέστρεψε την κατεύθυνση της ροής. Ενώ η κίνηση σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και χώρες της Δύσης για την Ουκρανία, η Ρωσία δήλωσε πως η αντιστροφή της ροής δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.

Δύο μεγάλοι πελάτες στη Γερμανία δήλωσαν πως η ρωσική εταιρία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις χωρίς να διευκρινίζουν από πού προμηθεύονται το αέριο. Η Gazprom δεν έχει κρατήσει δυναμικότητα διέλευσης αερίου για εξαγωγές μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη για τις 23 Δεκεμβρίου, όπως δείχνουν σήμερα τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.

Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία είχαν σήμερα ωριαίο όγκο περίπου 1.180.000 κιλοβατώρες (kWh/h) και αναμενόταν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πούτιν: Η Ευρώπη δημιούργησε μόνη της το πρόβλημα

Από τη μεριά του Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια – όπως η Γερμανία – τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος, δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

«Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει» είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ