Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκινεί τις νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε σε απόφαση που εξέδωσε τον Οκτώβριο,  ότι διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ είναι ασυμβίβαστες με το πολωνικό Σύνταγμα, αμφισβητώντας την υπεροχή ενωσιακού δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου από την κυβέρνηση. 

«Θεωρούμε ότι η εν λόγω νομολογία παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ομοιόμορφης εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου και της δεσμευτικότητας του Δικαστηρίου (της ΕΕ). Θεωρούμε επίσης ότι το (πολωνικό) συνταγματικό δικαστήριο δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου που έχει συσταθεί με νόμο», εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες λένε ότι εάν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας θα πρέπει να υπερισχύει το δίκαιο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτέλεσε πλήγμα για τη νομική δομή της ΕΕ σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Η Πολωνία έχει τώρα δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ ή να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, απέρριψε τη διαδικασία επί παραβάσει λέγοντας ότι το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ανεξάρτητο και υψηλών προδιαγραφών.

Τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης επέβαλε ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Πολωνία, επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε την απόφασή του για την ανατροπή μέρους των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ