Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Χριστούγεννα με περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, υπό την απειλή της παραλλαγής Όμικρον, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει της Δέλτα.

Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος τυωψν χωβρών και των μέτρων που λαμβάνουν 

ΙΣΠΑΝΙΑ: Νυκτερινή απαγόρευση στην Καταλονία

Η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας της Καταλονίας για να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid-19, αλλά και το κλείσιμο των ντισκοτέκ και τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων στα 10 άτομα το πολύ.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί σε όλες τις πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους στις οποίες η επίπτωση ξεπερνά τα 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες, δηλαδή πρακτικά αυτή τη στιγμή σε όλες. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν από απόψε και θα έχουν αρχική διάρκεια 15 ημερών.

Παράλληλα, η κεντρική κυβέρνηση με διάταγμά της καθιστά και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν θα αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες ούτε τους ανθρώπους που είναι μόνοι -ή περιβάλλονται από πρόσωπα του σπιτιού τους- «σε ένα φυσικό χώρο», όπως «το βουνό ή η παραλία», δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΒΕΛΓΙΟ: Κλείνουν τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές

Τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές στην πρωτεύουσα του Βελγίου, οι Saint-Catherine, Bourse και Monnaie θα κλείσουν από τις 26 Δεκεμβρίου μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης για περιορισμούς λόγω του κορονοϊού. Επίσης, στις Βρυξέλλες ακυρώθηκε το σόου με πυροτεχνήματα που γίνεται παραδοσιακά στην αλλαγή του χρόνου ακυρώνεται.

Για την ώρα, πάντως, το παγοδρόμιο στην Place De Brouckère, αλλά και οι δραστηριότητες στο Bois de la Cambre θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο πρώτος νεκρός της Όμικρον

Το υπουργείο Υγεία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων του νέου στελέχους του κορονοϊού γύρω στην πρωτοχρονιά, ενώ το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον. Ήδη στη χώρα, έχουν αναφερθεί 3.198 μολύνσεις του νέου στελέχους.

Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις επαφές τους στη διάρκεια των εορτών και να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν κάνει, ή να κάνουν την τρίτη δόση αν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

ΓΑΛΛΙΑ: Ανησυχία για τα νοσοκομεία

Η αύξηση των νοσηλειών στη Γαλλία έχει φέρει στα όριά του ξανά το σύστημα υγείας και οι γιατροί έχουν αρχίσει να περιγράφουν την εξάντληση που αισθάνονται και την «ηθική περιπλοκή» που συνδέεται με την συρροή των ανεμβολίαστων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η παραχώρηση προτεραιότητας στους εμβολιασμένους κατά της Covid-19 στην πρόσβαση στην νοσοκομειακή περίθαλψη είναι, φυσικά, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο, αλλά γάλλοι γιατροί περιγράφουν την εξάντληση που αισθάνονται και την «ηθική περιπλοκή» που συνδέεται με την συρροή των ανεμβολίαστων στις Μονάδες Ειδικής Θεραπείας.

Πρωτοβουλία γιατρών της Νουβέλ Ακιτέν στη νοτιοδυτική Γαλλία, με άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde σημαίνουν συναγερμό και εγείρουν ένα ηθικό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την κατάσταση στις εντατικές και την ανάγκη να γίνονται επιλογές μεταξύ των ασθενών. Οι γιατροί, οι περισσότεροι από τους οποίους εντατικολόγοι, αναφέρονται στο «λευκό σχέδιο» που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές περιοχές της Γαλλίας λόγω της επιδημίας, και το οποίο επιτρέπει την αναβολή προγραμματισμένων εγχειρήσεων και τη μετακίνηση προσωπικού προς τις υπηρεσίες ειδικής θεραπείας.

ΣΚΟΤΙΑ: Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, επιβεβαίωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν προβλέπει να ανακοινώσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο η κυβέρνηση της Σκοτίας έδωσε εντολή για το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τη Δευτέρα ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου 150 ντισκοτέκ, οι οποίες θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση καθημένων στα τραπέζια, εφόσον το επιθυμούν, και θα επανεξεταστεί έπειτα από τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Σκοτίας. Περιορισμοί στις συγκεντρώσεις επιβάλλονται και από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ματαιώθηκαν οι εορτασμοί του Νέου Έτους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας το όριο των 100.000 κρουσμάτων καταγεγραμμένων μέσα σε 24 ώρες. Ο αριθμός των νοσηλειών αρχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

ΙΤΑΛΙΑ: Αναμένονται μέτρα περιορισμού

Στην Ιταλία, τη χώρα που στο πρώτο κύμα της πανδημίας δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη, ανακοινώσεις για μέτρα αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία του, για να συζητήσουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοικτούς χώρους όλων των περιφερειών της χώρας, η μάσκα υψηλής προστασίας (Ffp2) θα γίνει υποχρεωτική για την είσοδο σε κινηματογράφους, θέατρα, μέσα μεταφοράς και αθλητικές εκδηλώσεις.

Επίσης, εξετάζεται το κλείσιμο των ντισκοτέκ και των κλαμπ μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το πράσινο πάσο εμβολιασμένου θα είναι υποχρεωτικό και για κατανάλωση ροφημάτων και φαγητών «στα όρθια», σε καφέ και κάθε κατάστημα εστίασης. Κατά την ίδια, πάντα, χρονική περίοδο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές που προκαλούν συνωστισμό.

ΜΑΛΤΑ: Αυστηρότερα μέτρα λόγω αύξησης μολύνσεων

Ρεκόρ μολύνσεων για δεύτερη μέρα κατέγραψε η Μάλτα, με την κυβέρνησή της να αποφασίζει πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση καθήμενων στις εκδηλώσεις από τις 27 Δεκεμβρίου ενώ οι αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Όλοι οι χώροι εκδηλώσεων πρέπει να κλείνουν έως τη 1.00 το πρωί. Ακυρώθηκαν οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, ενώ όλοι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να ζητήσουν να κάνουν αναμνηστική δόση από τις 27 Δεκεμβρίου και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι απαραίτητα για την είσοδο στους περισσότερους χώρους από τις 17 Ιανουαρίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ