Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Βέλγιο: Μέχρι το 2025 θα κλείσει τους επτά πυρηνικούς του αντιδραστήρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Βέλγιο θα κλείσει τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες του μέχρι το 2025, όπως προβλεπόταν, όμως αφήνει ανοικτή την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς.

Η σταδιακή έξοδος από την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνεται από το 2003 σε βελγικό νόμο. Η τελευταία προθεσμία είναι το 2025 και η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα τη σεβαστεί, όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο 2020.

Όμως το θέμα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλελεύθεροι (η πολιτική οικογένεια του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο), σοσιαλιστές και οικολόγοι. Οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR ζητούσαν να διατηρηθεί ένα μέρος των σημερινών πυρηνικών δυνατοτήτων υποστηρίζοντας κυρίως ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο για την εξασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών ρυπαίνουν υπερβολικά, καθώς παράγουν CO2. Περίπου το 40% του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.

Τελικά η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι το Βέλγιο θα επενδύσει «στην έρευνα για τις βιώσιμες και ουδέτερες σε CO2 ενέργειες», περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας του μέλλοντος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ