Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι εκλογές στη Λιβύη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Λιβύη, οι προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν, ενώ εχθεέ στην Τρίπολη σημειώθηκαν επεισόδια.

Σήμερα η Βουλή της Λιβύης ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών, η οποία ήταν αναμενόμενη εδώ και πολλές ημέρες. Οι βασικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Διαβάστε ακόμη: Λιβύη: Ρευστή η πολιτική κατάσταση πριν τις εκλογές – Ένοπλοι περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια 

«Είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές»

«Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, αλ Χάντι αλ Σγκάγιερ σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, χωρίς να προτείνει άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης» που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας. Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χάφταρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη.

Άρματα μάχης στην Τρίπολη

Εχθές ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σε προάστιο της Τρίπολης εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων. Σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονταν αυτοκίνητα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονταν από ενόπλους.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ