Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Τόνγκα: Κίνδυνος τοξικής βροχής εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τοξικό νέφος που έχει σχηματιστεί εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα ενδέχεται να προκαλέσει όξινη βροχή σε όλο το βασίλειο του Ειρηνικού Ωκεανού, που απειλεί να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό και να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και στα μάτια των κατοίκων, προειδοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Το απομονωμένο ηφαίστειο Χάνγκα Τόνγκα Χάνγκα Χααπέι εισήλθε σε φάση έκρηξης προχθές Δευτέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στήλη τέφρας που φθάσει σε ύψος 18 χιλιομέτρων, ανέφερε η Γεωλογική Υπηρεσία των Τόνγκα (TGS).

Το φαινόμενο δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό, όμως η TGS προειδοποίησε χθες πως η τέφρα και τα αέρια από το ηφαίστειο ενδέχεται να προκαλέσουν όξινη βροχή καθώς αναμιγνύονται με το νερό στην ατμόσφαιρα.

Συμβούλευσε τους κατοίκους να μην μαζεύουν νερό της βροχής μέχρι νεοτέρας.

«Τα συμπτώματα της έκθεσης σε όξινη βροχή είναι ο κνησμός, ο ερεθισμός του δέρματος και η θολή όραση χωρίς δυνατότητα να διακρίνονται τα χρώματα σε περίπτωση έκθεσης των ματιών», διευκρίνισε.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε ακατοίκητο νησί, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια από τη Νουκουαλόφα, την πρωτεύουσα των Τόνγκα.

Εισήλθε σε φάση έκρηξης για τελευταία φορά το 2015, όταν είχε δημιουργηθεί νέο νησί γύρω από την καλντέρα (τον κρατήρα) του.

Στις αεροπορικές εταιρείες συστήθηκε να αποφεύγουν την περιοχή μέχρι νεοτέρας, γεγονός το οποίο ανάγκασε την Air New Zealand να ακυρώσει πτήση από το Όκλαντ στη Νουκουαλόφα χθες Τρίτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ