Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Google: Στο χειμερινό ηλιοστάσιο αφιερωμένο το νέο Doodle – Ξεκινά ο χειμώνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Την επίσημη αρχή του χειμώνα και τη μεγαλύτερη νύχτα -ή τη μικρότερη μέρα- του χρόνου.

Το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο προσφέροντας τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Μάλιστα φέτος συμπίπτει και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Αρκτίδες

Το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17 – 25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομά τους. Επειδή όμως έχει προηγηθεί πανσέληνος στις 19 Δεκεμβρίου, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός για καλή παρατήρηση, καθώς το φωτεινό φεγγάρι θα «επισκιάσει» τα περισσότερα μετέωρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ