Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ερντογάν για πληθωρισμό: «Αν το θέλει ο Αλλάχ, θα πέσει»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα «βουτιά» κατέγραψε η τουρκική λίρα, που έχασε ακόμη 6% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο. Από την αρχή του έτους, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει το 57% της αξίας του, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τα «ρίχνει» στον Αλλάχ για τον πληθωρισμό. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέα εφιαλτική υποτίμηση της λίρας – Στο 19,5 η ισοτιμία με το ευρώ

Ο Ερντογάν πιέζει κάθε μήνα την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασε το 21% σε ετήσια βάση και πιθανόν να φθάσει το 30% τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικαλέσθηκε τις αρχές του Ισλάμ, που απαγορεύει τον τοκισμό, για να δικαιολογήσει την πολιτική του. «Ως μουσουλμάνος, θα κάνω ό,τι η θρησκεία μας με προστάζει να κάνω. Αν το θέλει ο Αλλάχ, ο πληθωρισμός θα μειωθεί όταν γίνει δυνατόν».

«Από μένα μην περιμένετε τίποτε άλλο»

Ο Ερντογάν απάντησε μέσω των δηλώσεων αυτών στην έκκληση που απηύθυνε η οργάνωση των τούρκων επιχειρηματιών, καλώντας τον πρόεδρο να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απαντώντας στην έκκληση αυτή, ο Ερντογάν δήλωσε: «παραπονούνται για την μείωση των επιτοκίων. Αλλά από μένα μην περιμένετε τίποτε άλλο».

Από τον Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 57% της αξίας της έναντι του δολαρίου και για τους Τούρκους η κατάρρευση αυτή μεταφράζεται σε μη διαχειρίσιμη εκτίναξη των τιμών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές, κυρίως στον τομέα των πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι τιμές βασικών προϊόντων όπως το ηλιέλαιο έχουν εκτιναχθεί κατά 50% σε διάστημα ενός έτους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ