Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Αισιόδοξος ότι θα ξαναμειώσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να σταματήσει τον κατήφορο της τουρκικής λίρας, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι στο παρελθόν μείωσε τον πληθωρισμό της χώρας, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 21%, στο περίπου 4% και ότι θα το πράξει ξανά σύντομα. Παρά ταύτα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου για επιθετική νομισματική χαλάρωση, η οποία έχει προκαλέσει κρίση του εθνικού νομίσματος, της τουρκικής λίρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εντάσσεται σε έναν «πόλεμο για οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος -όπως είπε- συνεχίζεται με επιτυχία.

Άλλοι άποψη, όμως έχουν οι αναλυτές. Οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνη» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν προβλέποντας ότι τον ερχόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από 17 λίρες έναντι του δολαρίου έπειτα από τους φόβους για ένα πληθωριστικό σπιράλ που θα προκληθεί από την νέα πολιτική. Στο χαμηλότερο επίπεδό της η λίρα έχασε φέτος περίπου το 55% της αξίας της, περιλαμβανομένου του 37% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.

Σε συνάντηση, που είχε με νέους από την Αφρική χθες Σάββατο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι δεν θ΄ αφήσει τους Τούρκους να «συνθλιβούν» από τα επιτόκια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ