Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 12 νεκροί από τον τυφώνα Ράι – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ισχυρότερος τυφώνας του αιώνα μας, ο Ράι, έπληξε τις Φιλιππίνες. Τουλάχιστον 12 νεκροί και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός.

Ο τυφώνας Ράι ξερίζωσε δέντρα, προκάλεσε την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και πλημμύρες σε πολλά χωριά, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 12 νεκρούς. Πάνω από 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και περίπου 18.000 εξακολουθούν να παραμένουν σε καταλύματα. Εξαιτίας του τυφώνα, έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες σε κάποιες περιοχές, ενώ ξηλώθηκαν και στέγες κτιρίων.

Τυφώνας Ράι: «Τέκνο» της κλιματικής αλλαγής

Ο τυφώνας έπληξε τις Φιλιππίνες αρκετά καθυστερημένα τη φετινή περίοδο, καθώς οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Φιλιππίνες: Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας του τυφώνα Ράι

Τις τελευταίες ώρες ο τυφώνας Ράι πλησίαζε το νησί Παλαουάν, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Τη νύχτα αναμένεται να απομακρυνθεί από τις Φιλιππίνες και να περάσει από τη Νότια Σινική Θάλασσα με κατεύθυνση το Βιετνάμ. Σήμερα οι άνεμοι μειώθηκαν σε ένταση λίγο και φτάνουν τα 155 χιλιόμετρα την ώρα, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων.

https://youtu.be/mukdqMr462U

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, καθώς ενισχύονται όσο επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.

Ο πιο φονικό τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες ήταν ο «σούπερ τυφώνας» Χαϊγιάν το 2013, εξαιτίας του οποίου περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνταν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ