Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Ράπισμα στην Κίνα – Νέες κυρώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν εχθές τις κυρώσεις εναντίον της Κίνας, υιοθετώντας νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ και επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας.

Ήδη η Κίνα αντέδρασε εκφράζοντας «την έντονη αντίθεσή της» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και οντοτήτων», τόνισε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Καταγγέλλοντας ακατάπαυστα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απειλές ενάντια στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον κινεζικών συμφερόντων, προκαλώντας την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο.

Τι αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε την επίθεση περιορίζοντας τις ευαίσθητες εξαγωγές από περίπου 30 κινεζικές οντότητες. Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με οκτώ τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή drones, DJI, η οποία βρίσκεται ήδη εδώ και δύο χρόνια στον μαύρο κατάλογο του υπουργείου Εμπορίου.

Τέλος η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ. Τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών αποφάσισαν να στοχοθετήσουν την κινεζική υψηλή τεχνολογία, η οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για να παραβιάζονται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Οι καταγγελίες για τους Ουιγούρους

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι η Κίνα παρακολουθεί τη μειονότητα αυτή, κυρίως μέσω αναζητήσεων με τη βοήθεια του DΝA και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση προσώπων.

Αυτόπτες μάρτυρες και η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλα μέλη μουσουλμανικών μειονοτήτων είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα. Επιπλέον η Κίνα κατηγορείται ότι στειρώνει αναγκαστικά τις γυναίκες των Ουιγούρων και ότι επιβάλλει την αναγκαστική εργασία στη μειονότητα.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει αυτή την εκστρατεία γενοκτονία και, επικαλούμενες τις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ