Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Λιβύη: Ρευστή η πολιτική κατάσταση πριν τις εκλογές – Ένοπλοι περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στη Λιβύη, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, η πολιτική κατάσταση φαίνεται πως είναι ρευστή.

Οι επικεφαλής πολέμαρχοι των πολιτοφυλακών επέστρεψαν στην ενεργό δράση, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη έστειλαν τους ενόπλους τους να περικυκλώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

H ιταλική Repubblica μετέδωσε την πληροφορία ότι οι εμπλεκόμενες στα παραπάνω νυχτερινά περιστατικά πολιτοφυλακές είναι κάποια «Ναουάζι», με επικεφαλής τον ισχυρό Μουσταφά Ιμπραήμ Γκαντούρ, και κάποια «Γκνέιουα», την οποία διοικεί ο Αμπντελχάνι αλ-Κίκλι.

Στο πλευρό αυτών των ενόπλων τάχθηκε και ο Σάλαχ Μπάντι, πολέμαρχος που έδρασε επί μήνες στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων κατά την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η αφορμή δόθηκε στους πολιτοφύλακες με την εκδίωξη του στρατιωτικού διοικητή της Τρίπολης, του Αμπντελμπασέτ Μαρουάν. Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά αντικατέστησε τον στρατηγό με τον ομόβαθμό του, Αμπντελκαντέρ Χαλίφα, ο οποίος φέρεται πολέμιος του ISIS αλλά του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, όταν ο τελευταίος επιτέθηκε με τον στρατό του στη Σύρτη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Οι φήμες θέλουν τους πολιτοφύλακες να επιχείρησαν να συναντήσουν τον πρόεδρο Μοχάμεντ αλ-Μένφι, αλλά εκείνος έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό. Πάντως, στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υποβάθμισε την επιχείρηση, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν περικυκλώσει σημαντικές τοποθεσίες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ