Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Της έκοψε τα χέρια επειδή του είπε να χωρίσουν – Το Κρεμλίνο αρνείται να αυστηροποιήσει τους νόμους για την ενδοοικογενειακή βία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί η ρωσική νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία, παρά την καταδίκη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την έκκλησή του προς τη Μόσχα να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις.

«Θεωρούμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του κακού, οι δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες», δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε προχθές, Τρίτη, ότι η Μόσχα θα πρέπει να προχωρήσει «επειγόντως» στη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της, το οποίο δεν περιλαμβάνει «κανέναν ορισμό για την ενδοοικογενειακή βία», μια απόφαση με την οποία δικαιώθηκαν τέσσερις γυναίκες θύματα πρώην συντρόφων τους. Η Ρωσία αποποινικοποίησε το 2017, με τη στήριξη του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, τις βίαιες ενέργειες που συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια, με εξαίρεση τις πιο σοβαρές.

Τουλάχιστον 16 εκατομμύρια Ρωσίδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, θεωρεί ότι αν η δικαιοσύνη αναμειχθεί στις οικογενειακές υποθέσεις, θα διαλύσει οικογένειες, κάτι «που δεν συνάδει με τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αρχές της Ρωσίας». Εκτιμάται ότι περισσότερα από 16 εκατομμύρια Ρωσίδες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μία από αυτές είναι η Μαργκαρίτα Γκράτσεβα, της οποίας ο σύζυγος της ακρωτηρίασε τα χέρια.

Η ιστορία της Μαργκαρίτα Γκράτσεβα

Στα τέλη του 2017, όταν εκείνη είπε στον σύζυγό της να χωρίσουν, o Ντμίτιρ της έβαλε κυριολεκτικά το μαχαίρι στο λαιμό. «Παραδέξου το!», της φώναζε. «Με απατάς ή όχι;».

Μόλις 24 ετών τότε, η Μαργκαρίτα πήγε στην αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό. «Ήμουν σίγουρη ότι θα έκαναν κάτι την επομένη. Όμως αυτό δεν συνέβη», εξιστορεί. «Ο αστυνομικός μου είπε: “θα τα βρείτε. Δεν είναι κάτι σοβαρό”».

Τρεις μέρες αργότερα, ο Ντιμίτρι Γκράτσεφ πήρε την οικογένεια του με το αυτοκίνητο, άφησε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και πήγε τη Μαργκαρίτα -αντί στη δουλειά της, όπως της είχε πει- σε ένα απόμερο δάσος, στα περίχωρα της Μόσχας.

«Βάλε τα χέρια σου στο δέντρο!», της φώναξε, ενώ ανάδευε στα χέρια ένα τσεκούρι. «Έκλαιγα, ούρλιαζα και τον ικέτευα να μην μου κάνει κακό», περιέγραψε αργότερα η ίδια την απίστευτη ιστορία της στο BBC. «Μου είπε να μην κοιτάζω και άρχισε να μου κόβει τα χέρια»… Αιμόφυρτη τη μετέφερε ο Ντμίτρι στο τοπικό νοσοκομείο, παραδίδοντας στους γιατρούς ένα κουτί. Μέσα ήταν το δεξί χέρι της νεαρής γυναίκας. Η Μαργκαρίτα υποβλήθηκε σε 10ωρο χειρουργείο για την επανασυγκόλληση του ακρωτηριασμένου άκρου της. «Το αριστερό μου χέρι χάθηκε στο δάσος», λέει.

Κρατική αδιαφορία

Η υπόθεση της Μαργαρίτας έφερε στο προσκήνιο τη χαλαρή νομοθεσία για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή και βία στη Ρωσία. Μαζί με τις υποθέσεις άλλων τριών συμπατριωτισσών της, που δέχθηκαν επίσης βάναυσες επιθέσεις, εξετάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που εχθές έλαβε μία σημαντική απόφαση – καταπέλτη για τη Μόσχα.

Κατακεραυνώνοντας τις αρχές για τη χαλαρότητα των νόμων για την ενδοοικογενειακή βία και την κρατική αδιαφορία σε μία «κοινωνική μάστιγα» στην αχανή χώρα -όπου, ελλείψει επίσημων στοιχείων, εκτιμάται ότι οι γυναικοκτονίες είναι κάθε χρόνο εκατοντάδες- διέταξε τη ρωσική κυβέρνηση στην καταβολή αποζημιώσεων. Μόνο για τη Μαργκαρίτα Γκράτσεβα, ορίστηκε ποσό άνω των 370.000 ευρώ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ