Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Βέλγιο: Ένας διπλωμάτης και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών για σύγχρονη δουλεία

Πίστευε ότι θα τους βοηθούσε να μετακομίσουν και θα επέστρεφε γρήγορα στο Κουβέιτ, όμως βρέθηκε κρατούμενη. Της επέτρεπαν να τρώει μόνο τα αποφάγια του ζεύγους και των τριών παιδιών του, δεν της έδιναν ρούχα, ούτε είχε ιατρική περίθαλψη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας Κουβεϊτιανός διπλωμάτης και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σήμερα σε φυλάκιση δύο ετών από δικαστήριο των Βρυξελλών, επειδή αντιμετώπιζαν σαν σκλάβα την οικιακή βοηθό τους, μια γυναίκα από την Αιθιοπία.

Το ζευγάρι δεν παρέστη στο δικαστήριο. Αναχώρησαν πριν από μερικούς μήνες και η πρεσβεία του Κουβέιτ στις Βρυξέλλες δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της βελγικής δικαιοσύνης, επικαλούμενη την ασυλία του διπλωμάτη.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στους δύο κατηγορουμένους φυλάκιση τεσσάρων ετών για «εμπορία ανθρώπων», «παράνομη κράτηση» και «μη καταβολή μισθού».

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017, όταν έφτασε στο Βέλγιο η γυναίκα από την Αιθιοπία, με τρίμηνη τουριστική βίζα. Τον Μάιο του 2018 κατάφερε να διαφύγει από το σπίτι του ζεύγους, σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique. Κατήγγειλε τα όσα βίωσε στην Pag-Asa, μια βελγική ένωση που στηρίζει τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τη βοήθησε να καταθέσει μήνυση εναντίον των εργοδοτών της. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η νεαρή γυναίκα, που εργαζόταν για το ζεύγος όταν ακόμη βρισκόταν στο Κουβέιτ, εξαπατήθηκε και τους ακολούθησε στο Βέλγιο. Πίστευε ότι θα τους βοηθούσε να μετακομίσουν και θα επέστρεφε γρήγορα στο Κουβέιτ, όμως βρέθηκε κρατούμενη. Της επέτρεπαν να τρώει μόνο τα αποφάγια του ζεύγους και των τριών παιδιών του, δεν της έδιναν ρούχα, ούτε είχε ιατρική περίθαλψη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι την συμπεριφέρονταν «σαν σκλάβα».

Σύμφωνα με τη Σάρα Ντε Οβρ, τη διευθύντρια της Pag-Asa, τέτοιες υποθέσεις σπανίως οδηγούνται στα δικαστήρια. «Τα θύματα, συνήθως γυναίκες, φοβούνται και δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα (της χώρας όπου ζουν), ούτε τα δικαιώματά τους», εξήγησε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ