Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Ομαδικά πυρά κατά Πούτιν από τους εκπροσώπους των G7

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα στην τελική δήλωσή της η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, η οποία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την «καταναγκαστική οικονομική πολιτική» της Κίνας.

Στη συνάντησή τους στη βόρεια αγγλική πόλη του Λίβερπουλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 δήλωσαν πως καταδικάζουν ενωμένοι τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει.

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στην τελική δήλωση, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο δήλωσης που είχε μεταδοθεί νωρίτερα από το Ρόιτερς.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι την αταλάντευτη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και το δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίσει το μέλλον του».

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της για διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες», αναφέρεται επίσης στην τελική δήλωση.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Γαλλίας και της Νορμανδίας στο Σχήμα της Νορμανδίας για να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», προστίθεται ακόμη.

«Αναφορικά με την Κίνα, συζητήσαμε ένα φάσμα θεμάτων και προκλήσεων, όπως την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ, στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, και τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε εξάλλου η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που προέδρευσε της συνάντησης της G7 στο Λίβερπουλ. «Εκφράσαμε επίσης την ανησυχία μας για καταναγκαστικές οικονομικές πολιτικές» της Κίνας, πρόσθεσε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ