Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πετροπόλεμος Πολωνών – Λευκορώσων και στη μέση μετανάστες…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια ομάδα 28 μεταναστών πέρασε τους συνοριακούς φράχτες από τη Λευκορωσία και εισήλθε προσωρινά σε πολωνικό έδαφος, σύμφωνα με την πολωνική υπηρεσία προστασίας των συνόρων αλλά συνελήφθηκαν κι επαναπροωθήθηκαν πίσω στα σύνορα, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το συμβάν έλαβε χώρα αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ κοντά στο χωριό Τσερέμζα. Οι Πολωνοί αξιωματικοί πετροβολήθηκαν από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Συνολικά μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 41 απόπειρες διέλευσης των συνόρων.

Επί εβδομάδες, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ή τις χώρες της Βαλτικής.

Η ΕΕ κατηγορεί τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενθαρρύνει ανθρώπους από περιοχές κρίσεων να έρθουν αεροπορικώς στο Μινσκ, προκειμένου να τους διοχετεύσει παράτυπα στην ΕΕ και μ’ αυτόν τον τρόπο ν΄ αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Δύση.

Χώρες μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει φράχτες από συρματόπλεγμα, για να σταματήσουν τους μετανάστες. Σύμφωνα με πολωνικές πηγές, άλλη μία ειδική πτήση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από το αεροδρόμιο του Μινσκ, αυτή τη φορά με προορισμό το Ιράκ.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έφυγαν από τη Λευκορωσία με την πτήση αυτή, ανέφερε εκπρόσωπος του συντονιστή των υπηρεσιών πληροφοριών, Στάνισλαβ Ζαρίν, στο Twitter χθες βράδυ. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός μεταναστών παραμένει εγκλωβισμένος στη Λευκορωσία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ