Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ρωσία: Προειδοποιεί με σκληρή απάντηση αν η Δύση εμπλακεί «στις εσωτερικές μας υποθέσεις»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει έναν ισότιμο διακρατικό διάλογο με τη Δύση στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να της απευθύνεται με «διδακτικό τόνο», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ νεολαίας Ρώσων ομογενών στο Μινσκ της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

«Έχουμε μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση: δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν και δεν διδάσκουμε κανέναν, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν ισότιμο διακρατικό διάλογο με όλους στη σταθερή βάση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Ρουντένκο, συμπληρώνοντας ότι «την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες να συνομιλήσουν μαζί μας με διδακτικό, αλαζονικό τρόπο, πολύ περισσότερο να μας εκβιάσουν, να εμπλακούν στις εσωτερικές μας υποθέσεις, η απάντηση θα είναι σκληρή και αποφασιστική».

Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κατάσταση στον κόσμο παραμένει δύσκολη. Όπως είπε, «η κύρια αιτία είναι η απροθυμία των δυτικών εταίρων μας να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα του αναδυόμενου πολυκεντρικού συστήματος της παγκόσμιας τάξης, η πεισματική επιδίωξή τους να λύσουν τα προβλήματα, που προκύπτουν με τη βία, βασιζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα παράνομων εργαλείων», είπε ο Ρουντένκο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Δύση χρησιμοποιεί μονομερείς περιοριστικές κυρώσεις και φθάνει έως «την απευθείας εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών, στις έγχρωμες επαναστάσεις».

Όπως δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, σκοπίμως καταστρέφεται η «διεθνής νομική αρχιτεκτονική με βάση τον ΟΗΕ», που διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημείωσε πως επιχειρείται «η υποκατάσταση [του ΟΗΕ] από μία συμφέρουσα μόνο για τις δυτικές χώρες τάξη πραγμάτων, βασισμένη σε κανόνες, που διαμορφώνονται μυστικά, σε βολικά για τη Δύση σχήματα, με περιορισμένη συμμετοχή, κατά παράκαμψη του ΟΗΕ».

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ανέφερε, η Ρωσία έχει πρώτη προτεραιότητα τη δραστηριοποίησή της εντός της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ανήλθε σε νέο επίπεδο η διαδικασία εμβάθυνσης των δεσμών ολοκλήρωσης με τη Λευκορωσία μέσω του Ενωσιακού κράτους».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ