Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Λίβανος: Ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη σε παλαιστινιακό καταυλισμό – Ξύπνησαν εφιάλτες από το παρελθόν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισχυρή έκρηξη έγινε το βράδυ σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο, ανέφερε μια λιβανέζικη στρατιωτική πηγή, σημειώνοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών. Η έκρηξη θύμισε σε πολλούς τις εφιαλτικές μέρες που έζησε ο Λίβανος, όταν βρισκόταν στη δίνη του εμφυλίου.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος του καταυλισμού Άμπου Ράσιντ αλ Μπέικ διέψευσε ωστόσο ότι στην αποθήκη φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά. Υποστήριξε ότι η αποθήκη ήταν γεμάτη με φιάλες αερίου και οξυγόνου.

Σύμφωνα με την λιβανέζικη στρατιωτική πηγή, η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στην αποθήκη, η οποία βρίσκεται στον καταυλισμό Μπουρτζ αλ Σεμάλι, κοντά στην Τύρο. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από στρατιωτικές δυνάμεις.

Η στρατιωτική πηγή είπε ότι η αποθήκη, όπου φυλάσσονταν και τρόφιμα, ανήκε στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Έγινε «τεράστια έκρηξη» και «υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από 175.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τους περισσότερους σε 12 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2020. Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις ωστόσο κάνουν λόγο για έως και 500.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Με βάση μια συμφωνία πολλών ετών, ο στρατός του Λιβάνου δεν μπαίνει στους καταυλισμούς αυτούς, όπου την ασφάλεια έχουν αναλάβει οι παλαιστινιακές παρατάξεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ