Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Αυστραλία: Μεγάλες πυρκαγιές στα δυτικά – Καταστροφικές πλημμύρες στα ανατολικά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιμέτωπη με δύο διαφορετικές φυσικές καταστροφές ταυτόχρονα είναι η Αυστραλία, καθώς δασικές πυρκαγιές κατακαίουν την δυτική ακτή, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες στο ανατολικό τμήμα της.

Έπειτα από εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών, φωτιές εκδηλώθηκαν στην Δυτική Αυστραλία, στην τουριστική περιοχή Μάργκαρετ Ρίβερ, που είναι γνωστή για το κρασί της και το σερφ, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν στα ανατολικά.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ούτε η πρόκληση ζημιών σε κτίρια, αλλά μεγάλες φλόγες ήταν ορατές σε μεγάλη έκταση, οι οποίες έστελναν μεγάλες στήλες καπνού στον ουρανό. Οι αρχές σήμαναν συναγερμό και ζήτησαν από κάποιους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταβούν σε ασφαλή μέρη.

Την ώρα που η αυστραλιανή ακτή που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό αντιμετωπίζει θερμοκρασίες που φτάνουν ως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, η άλλη πλευρά της Αυστραλίας, αυτή στον Ειρηνικό Ωκεανό πλήττεται από βροχές για μήνες.

Σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται νότια του Σίδνεϊ, οι οποίες είχαν πληγεί πριν από ακριβώς δύο χρόνια από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας, η στάθμη του νερού ανέβηκε 21 εκατοστά το τελευταίο 24ωρο.

Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκαν οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις των 122 τελευταίων ετών, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώθηκαν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ