Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Κούρδισσα κρατούμενη έχασε τη ζωή από βασανιστήρια και βιασμούς στις φυλακές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραγικό θάνατο βρήκε μια νεαρή Κούρδισσα, που ήταν έγκλειστη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.

Η Γκαριμπέ Γκεζέρ, ήταν πολιτική κρατούμενη και σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες στις φυλακές είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια ακόμα και βιασμό.

Την υπόθεση ανέδειξαν 22 βουλευτριες του  HDP.  Σύμφωνα με τις βουλεύτριες η Γκαριμπέ Γκεζέρ, που  μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Καντίρα στις 15 Μαρτίου 2021 κρατήθηκε σε απομόνωση για 22 ημέρες μετά τη μεταφορά της. Όταν διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση στην οποία την είχαν υποβάλει, στις 24 Μαΐου, άνδρες και γυναίκες φρουροί μπήκαν στο κελί της και της επιτέθηκαν χτυπώντας την αλύπητα. Καθώς οι γυναίκες δεσμοφύλακες κρατούσαν τα χέρια της, οι άνδρες την κλωτσούσαν στην πλάτη με τα άρβυλα τους. Η πράξη βίας συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά.

«Της έσκισαν τα ρούχα και την έσερναν ημίγυμνη στην πτέρυγα των ανδρών. Στη συνέχεια, την πέταξαν σε ένα εντελώς απομονωμένο κελί, το οποίο παρακολουθείται όλο το 24ωρο μέσω κάμερας. Σε αυτό το δωμάτιο κακοποιήθηκε σεξουαλικά από δεσμοφύλακες», ανέφεραν οι γυναίκες του HDP. Μάλιστα, λόγω της σεξουαλικής βίας που υπέστη, η Γκεζέρ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Παρά τις καταγγελίες της, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια κατά των υπευθύνων

«Η Γκεζέρ υπέστη κακομεταχείριση στο ιατρείο. Δεν υπήρχε ιατρική περίθαλψη. Μετά από αυτά τα τραυματικά γεγονότα, η Γκεζέρ κλείστηκε σε ένα κελί απομόνωσης. Στις 7 Ιουνίου, προσπάθησε να βάλει φωτιά στο κελί της και έτσι πετάχτηκε ξανά στην απομόνωση για 24 ώρες. Σε συνομιλία με την οικογένειά της ανέφερε ότι της επιβλήθηκε ποινή απομόνωσης πέντε ημερών και ότι συνεχίζονται οι περαιτέρω πειθαρχικές διαδικασίες. Κάποιες από τις επιστολές της Γκεζέρ λογοκρίθηκαν και άλλες δεν προωθήθηκαν καθόλου. Παρόλο που αυτές οι κατηγορίες και οι καταγγελίες είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα από το γραφείο του εισαγγελέα και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια κατά των υπευθύνων», κατέληγε η δήλωση των 22 βουλευτριών του HDP.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ