Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Συνάντηση Μπάιντεν με 9 ηγέτες του ΝΑΤΟ – Απειλεί τον Πούτιν με πρωτοφανείς κυρώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τους «ηγέτες της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου, που αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO, για να τους συνοψίσει τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, να ακούσει τις απόψεις τους για την σημερινή κατάσταση ασφάλειας και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την διατλαντική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Εννέα του Βουκουρεστίου

Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα και με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιζητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απωθήσει τις απειλές εισβολής από την Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε πρωτοφανείς απειλές προς τον Ρώσο πρόεδρο για κυρώσεις «όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ» στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν εισβάλει θα έχει οικονομικές συνέπειες που δε θα τις ξαναδεί ποτέ»

«Ήμουν πολύ σαφής, αν όντως εισβάλει στην Ουκρανία θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, την επομένη της δίωρης συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα αυτό.

Αν και απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ωστόσο επίσης χθες ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη των χωρών μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ