Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για την επόμενη πανδημία, σύμφωνα με τον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας Υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση ανάμεσα σε 195 χώρες.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19, η ανθρωπότητα παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστη» για την επόμενη πανδημία, προειδοποιεί η έκθεση που συνοδεύει τη δημοσιοποίηση για δεύτερη φορά του Παγκόσμιου Δείκτη Ασφάλειας Υγείας (2021 Global Health Security Index), ο οποίος κατατάσσει 195 χώρες ανάλογα με την εκτιμώμενη ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες.
Πρωτιά για τις ΗΠΑ – 42η η Ελλάδα
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, το βασικό συμπέρασμα των συντακτών του Δείκτη είναι ότι καμία χώρα δεν βρίσκεται σήμερα στο επιθυμητό στάδιο, όσον αφορά την προετοιμασία της για τέτοιες σοβαρές υγειονομικές κρίσεις. Η έκθεση εισηγείται, μεταξύ άλλων, οι χώρες να συμπεριλάβουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς τους ειδική χρηματοδότηση για θέματα ασφάλειας, υγείας και σχετικής προετοιμασίας.
Η Ελλάδα, με βαθμολογία 51,5, βρίσκεται στην 42η θέση, ακριβώς κάτω από την Ιταλία (51,9) και πάνω από χώρες όπως η 46η Τουρκία (50), η 47η Ρωσία (49,1), η 52η Κίνα (47,5) και το 53ο Ισραήλ (47,2). Φαίνεται πως η χώρα μας παρουσίασε μικρή βελτίωση (0,9) σε σχέση με το 2019, ενώ επιστήμονες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους κατά πόσον, όντως, οι ΗΠΑ είναι η καλύτερα προετοιμασμένη χώρα στον κόσμο για μια επόμενη πανδημία.
9/10 χώρες δεν έχουν κανένα σχέδιο διανομής εμβολίων ή φαρμάκων
Πάνω από το 90% των χωρών -εννέα στις δέκα- δεν έχουν κανένα σχέδιο για τη διανομή εμβολίων ή φαρμάκων στη διάρκεια μίας επείγουσας κατάστασης, ενώ το 70% ή οι επτά στις δέκα έχουν ανεπαρκές δυναμικό σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα υγείας, σύμφωνα με την έκθεση. Όπως επισημαίνεται, ενώ πολλά κράτη διοχέτευσαν κονδύλια για την αντιμετώπιση της Covid-19, λίγα έχουν κάνει επενδύσεις για τη γενικότερα μονιμότερη βελτίωση των υποδομών και του βαθμού προετοιμασίας τους ενόψει μίας μελλοντικής υγειονομικής κρίσης.