Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Κάψουλα ευθανασίας σύντομα διαθέσιμη στην Ελβετία

Όταν ο χρήστης νιώσει έτοιμος, πατάει ένα κουμπί και η αεροστεγής κάψουλα γεμίζει με αέριο άζωτο, το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο και μειώνει τη συγκέντρωσή του από το 20% στον ατμοσφαιρικό αέρα σε μόλις 1%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάψουλες που μοιάζουν με φουτουριστικά φέρετρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα στην Ελβετία για ανώδυνη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Η κάψουλα Sarco αναπτύχθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία Exit International του δρ Φίλιπ Νίτσκε, ο οποίος δήλωσε στο Swiss Info ότι ζήτησε γνωμάτευση νομικών στην Ελβετία και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει νομικό ζήτημα» για τη χρήση της.

Οι περίπου 1.300 άνθρωποι που υποβλήθηκαν πέρυσι σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία έλαβαν συνταγογραφημένες ενέσεις με υψηλές δόσεις πεντοβαρβιτάλης, βαρβιτορικού που προκαλεί καταστολή του αναπνευστικού συστήματος και χρησιμοποιείται επίσης για ευθανασία ζώων.

Το σύστημα Sarco δεν βασίζεται σε χορήγηση ουσιών. Όταν ο χρήστης νιώσει έτοιμος, πατάει ένα κουμπί και η αεροστεγής κάψουλα γεμίζει με αέριο άζωτο, το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο και μειώνει τη συγκέντρωσή του από το 20% στον ατμοσφαιρικό αέρα σε μόλις 1%.

Ελλείψει οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ο χρήστης θα νιώσει «ελαφρώς αποπροσανατολισμένος», ίσως και «ελαφρά ευφορικός» πριν χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, λέει ο δρ Νίτσκε.

Η ευθανασία, δηλαδή ο τερματισμός της ζωής με άμεση ιατρική παρέμβαση, είναι παράνομη στην Ελβετία, ωστόσο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δηλαδή η αυτοκτονία με μέσα που έχουν παρασχεθεί από τρίτους, επιτρέπεται εφόσον το πρόσωπο που βοηθά τον αυτόχειρα δεν έχει ιδιοτελή κίνητρα.

«Εκτός απροόπτου, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το Sarco στην Ελβετία το επόμενο έτος» δήλωσε ο ιδρυτής της Exit International, δρ Νίτσκε, προσθέτοντας ότι ο απώτερος στόχος του είναι να «απο-ιατρικοποιήσει» τον θάνατο και για τον λόγο αυτό πως θα ήθελε να καταργήσει την ιατρική εξέταση που απαιτείται για την αξιολόγηση της πνευματικής κατάστασης των ασθενών και την παροχή συγκατάθεσης πριν το ύστατο βήμα.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εκτιμά τις διανοητικές ικανότητες […] Ο χρήστης θα συμπληρώνει ένα τεστ online και θα λαμβάνει έναν κωδικό για να αποκτήσει πρόσβαση στο Sarco» είπε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ