Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Στην Ινδία ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Ανησυχία για τη συμφωνία «Quad» των ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Ινδία αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους στρατιωτικούς και ενεργειακούς δεσμούς.

«Η φιλία μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας άντεξε στον χρόνο», είχε δηλώσει ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι στον Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής που είχαν τον Σεπτέμβριο.

Η ομάδα «Quad»

Η Ινδία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, ωστόσο «ανάμεσά τους» προσπαθεί να μπει η Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να ανταγωνιστούν την άνοδο της ισχύος της Κίνας, δημιούργησαν την «Quad», μια ομάδα διαλόγου για την ασφάλεια, μαζί με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συμβολικό ταξίδι, είναι το δεύτερο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας covid-19 και τη συνάντηση κορυφής που είχε τον Ιούνιο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη. «Καταδεικνύει σε ποιο βαθμό δεν θέλουν οι σχέσεις να περιέλθουν σε τέλμα ή να επιβραδυνθούν εξαιτίας της ρωσικής πλευράς», αναφέρει ο ειδικός αναλυτής, Ναντάν Ουνικρισνάν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις με την Ινδία θα επικεντρωθούν σε ζητήματα άμυνας και ενέργειας. Ο επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Rosneft, ο Ιγκός Σεχίν, θα είναι μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας σε μια περίοδο που «ένας κάποιος αριθμός σημαντικών ενεργειακών συμφωνιών» βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Η Ρωσία είναι εδώ και χρόνια μια μεγάλη εξαγωγός όπλων προς την Ινδία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της. Ένα από τα πιο πρόσφατα συμβόλαια που υπέγραψε η Ινδία ήταν το 2018 και αφορούσε την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αξίας μεγαλύτερης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λόγω αυτής της αγοράς η Ινδία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία CAATSA, η οποία τιμωρεί την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ