Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Λίγα και ληγμένα τα εμβόλια που δωρίζουν στην Αφρική – «Τέλειο εκκολαπτήριο μεταλλάξεων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια νέα έκθεση κάνει λόγο για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» που έχουν αφήσει πίσω την Αφρική, σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την έκθεση η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία, αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος του 2022.

Ο εντοπισμός της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού στο νότιο τμήμα της Αφρικής έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών. Μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της covid-19 το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του 2021, ενώ μόλις ένας στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Λίγα και ληγμένα τα εμβόλια

Τα εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική είναι λίγα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες διασφάλισαν πρώτες παραγγελίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες με αργούς ρυθμούς.

Η παράδοση των εμβολίων κατά της covid-19 στην Αφρική έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, όμως αυτά χορηγούνται με δυσκολία λόγω των περιορισμένων υποδομών των περισσότερων χωρών της ηπείρου και των ασθενών υγειονομικών συστημάτων.

Επίσης υπάρχει σύγχυση λόγω της σύντομης ημερομηνίας λήξης των εμβολίων που δωρίζουν άλλες χώρες στην Αφρική, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να καταστραφούν πολλά από αυτά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ